fbpx

Afgelopen maanden ben ik getraind in het geven van actieve Osho meditaties. Ik vind zijn werk nog steeds ongevenaard goed. Het is een totaal pakket van bio energetica en stilte. Voor mij werkt het vooral om mijn authenticiteit te ont-dekken door de fysieke armour te doorbreken. De dynamic meditatie is vrij heftig en misschien niet voor iedereen geschikt. Een goede begeleiding is nodig. Veel andere actieve meditaties zijn wel toegankelijk. In deze tijd zijn vooral de dynamic en de kundalinie bekend. Er zijn echter vele andere actieve meditaties die erg goed zijn; nadabrahma, chakra loop, chakra sound, chakra breathing, guru shankar, no dimension, no mind, etc.

De meeste meditaties bestaan uit vier fases van 15 minuten, waarvan de eerste twee of drie iets actiefs heeft met het lichaam. Het idee was om eerst lichamelijke expressie en ontlading te hebben om daarna makkelijker in de stilte te komen. Er is ook veel dans en vieren in de meditaties, waardoor het ook openend kan zijn. Zeker in combinatie met de sociale meditaties van Veeresh (een leerling van Osho) wordt het een feest. Gekte, stilte, catharsis, sensualiteit, sexuele energie het heeft allemaal een plek. Naast de angst om te sterven hebben we ook lichamelijke angsten zoals; de angst om gek te worden en angst voor het volledige orgasme. Resultaat is een maatschappij met ingehouden emoties en een vlak gevoelsleven. Aanpassen, niet gek doen, niet te gelukkig zijn. Lijden is wel geaccepteerd.

Waarom geen maatschappij met stilte, viering en extase? Dan moet je wel weten hoe dat lichaam werkt en hoe je omgaat met grenzen van jezelf en anderen. Door volledig in het lichaam te komen ontstaat er vertrouwen, genieten en flow.

Dit is energieopbouw die nodig is om een goed leven te leiden in de wereld.

 

Share This
Stel hier je vraag