Realplay

wat jij verlangt kan je geliefde moeilijk geven en andersom, dat is de situatie

Wil je een manier van communiceren leren die werkt?

Wil je op een speelse manier je relatie verdiepen?

De relatie gaat over het algemeen door drie fases heen; de romantische, de strijd en de bewuste of ontwaakte fase

RealPlay is een speelse manier om je relatie te verdiepen. We hebben verschillende uitdagende oefeningen samengesteld met humor en diepgang.

De pijlers uit de authenticiteitcirkel, enkele regels uit Non Violent Communication en het gedachtegoed van de imago therapie zijn de basis van RealPlay oefeningen. Vanuit onze eigen ervaringen met relaties en conclusies uit wetenschappelijke onderzoeken hebben we gezocht naar handvatten die werken om de relatie te verdiepen. 

De relatie is een praktische en een spirituele overeenkomst

Onze ervaring is dat een enkele sessie in combinatie met het RealPlay boekje al genoeg handvatten geeft om het zelf verder op te pakken.

Context relatie.

Een relatie heeft over het algemeen drie fases; de romantische, de strijd en de bewuste fase. Om in deze laatste fase te komen is het handig om op een bepaalde manier met elkaar te communiceren. Deze manier van communiceren hebben we uitgewerkt in RealPlay.

Het verwoorden van je verlangens en twijfels brengen de relatie en de liefde verder. Het gaat over vrijheid in relatie leven.

Yashodara en ik hebben allebei een eigen slaapkamer en we hebben ieder onze eigen opvoedkundige regels. Wij vinden het fijn om vanuit deze autonomie in relatie te zijn. We zijn niet het ideale verlichte koppel. We delen onze ervaringen en gaan het onderzoek aan. 

In een relatie is ook wederkerigheid, een zorgen voor elkaar. Dat klinkt misschien voorwaardelijk en dat is het ook. Het is bijvoorbeeld fijn om in de relatie de rollen van ouder en kind af te wisselen. Elkaar te steunen in de levensprocessen die gebeuren. Soms voelt de ene zich sterk, soms de ander. Alles draait om de manier van communiceren. Hoe doe je dat? Daar bieden we een antwoord op.

Je partnerkeuze is per definitie gebaseerd op tegenstellingen.

De imago theorie van Harville Hendriks gaat er van uit dat je onbewust een partner kiest waarmee je een situatie creëert waarin je vroeger te kort bent gekomen. Dit gebeurt door middel van een fysieke aantrekkingskracht. Je partner reflecteert die eigenschappen van je ouders die je nog niet verwerkt hebt en/of die zij moeilijk konden geven. Beide partners zoeken onbewust dit ‘imago’ uit de jeugd op.

Het is ook mogelijk dat er een aantrekkingskracht is vanuit een andere zielsimpuls. In dit soort gevallen ervaar je een enorme (soms telepatische) verbondenheid en tijdloosheid wanneer je bij elkaar bent. Dit betekent echter niet dat het samenleven op aarde makkelijk is. Ook dan spelen die ‘imago’ dynamieken een rol.

Een patroon in onze relatie is dat Yashodara zich niet gezien voelde door haar vader en die aandacht bij mij zoekt. Haar vader was veel aan het werk en emotioneel gesloten. Ik heb op mijn beurt niet automatisch vertrouwen in haar, omdat ik ergens het gevoel heb dat vrouwen in de kern niet te vertrouwen zijn. Mijn moeder heeft mij op vier jarige leeftijd uit huis gedaan. Ik kan haar niet de volledige erkenning geven die zij wenst. Doormiddel van RealPlay kunnen we dit diepgaand bespreken en doorvoelen wanneer het patroon zich aandient. Stapje voor stapje verdwijnt de lading en verandert ons reactieve gedrag.

De veronderstelling van RealPlay is dat je nu leeft met iemand van wie je iets wilt wat hij of zij van nature niet geeft (en andersom). Dat is per definitie een spannende situatie. Wanneer je hier bewust mee om leert te gaan worden beide partners completer als mens. Je leert namelijk je partner te geven wat jij van nature moeilijk vindt en jij krijgt dat van je partner wat je altijd hebt gemist. De transformatie zit in het leren geven en het ontvangen. Wanneer je als koppel niet om kan gaan met deze spannende situatie is scheiden meestal het gevolg.

Grenzen komen voort uit het voelen en volgen van je behoeftes.

RealPlay is spelen met elkaar nodig hebben. Wanneer je denkt dat je de ander niet meer nodig hebt, stopt de relatie. Het vervullen en aangeven van behoeftes. We hebben een aantal thema’s binnen de relatie waargenomen die in balans dienen te zijn. Dit zijn; sexualiteit/intimiteit, het huishouden, opvoeding, gezamenlijke passie/hobby, zorg voor elkaar en gezamenlijk toekomstplan. Wanneer meerdere van deze thema’s in de relatie niet in balans zijn loopt de relatie gevaar. En dat is niet erg, het is meer een waarneming.

RealPlay gaat uit van de voorwaardelijkheid in liefdes relaties.

Andere opvallende thema’s.

Een dilemma in relaties is de biologische input. In het boek de Spermaoorlog wordt het sexuele gedrag van de mens beschreven zonder morele regels. In dit biologische kader ben je succesvol wanneer je zoveel mogelijk nakomelingen, in zo’n kort mogelijke tijd, bij zo veel mogelijk verschillende partners maakt. Dat is een (onbewuste) drift die iedereen wel ergens kent. Ga je mee in deze drift of niet?

Er is ook nog een andere vorm van bevrediging. Deze is innerlijk. Wanneer je jezelf kunt ervaren als (versmeltende) essentie en/of je jezelf realiseert als bewustzijn kan er makkelijker balans komen in voorgenoemde thema’s, omdat de lading er af is. Dit vergt in eerste instantie een aanvaarding van het gemis.

In relatie zijn

Imago therapie (een nederlandse samenvatting ter info Harville Hendrix boek compleet)
Oefeningen uit het boek van Harville Hendriks. 

Aanmelden met contact formulier

14 + 10 =

Meer Leven

Wil je af en toe een inspiratie hebben per mail?

Stel hier je vraag