In het proces van voorbereiding op Zelfrealisatie ontstaan er allerlei innerlijke en uiterlijke weerstanden. Ik heb zelf gebruik gemaakt van leraren om mij te helpen mezelf te realiseren. Ze motiveerde mij, gaven me hoop, perspectief en inzicht. Ik snap de vraag; ”Heb je een leraar nodig?” dan ook niet. Ik denk; “Waarom zou je er geen gebruik van maken?”.

Fase 1.
In ieder geval wanneer het vurige verlangen in jou is ontstaan uit het niets ben je overgeleverd aan je impulsen om jezlef te realiseren.

Fase 2.
De tweede fase bestaat uit het zoeken. Er komen enorme weerstanden in de vorm van innerlijke concepten en meningen uit de omgeving. In deze fase werkt het goed om geen aandacht aan al deze weerstanden te geven. Je kunt ze er laten zijn, er oprecht naar kijken, maar laat je niet meevoeren;
– verlichting is onbereikbaar
– doe maar gewoon
– allerlei neigingen en afhankelijkheden
– bevriezingen, opkomende trauma’s, stemmingswisselingen, verwarring
– niet gespiegeld worden door anderen van je zuivere inzichten
– etc.

Houd koers en richt je op de juiste kennis, een omgeving die je onstopbare verlangen voedt en de verruimende ervaringen in jezelf. Dit is een fase vol actie. Er is geen ruimte voor luiheid. Stap voor stap ga je wennen aan jezelf. Eerst als een persoon met innerlijke essenties zoals; ruimte, zijn, helderheid, liefde, kracht en aanwezigheid. Daarna als deze essenties en de laatste stap is dat jezelf als de bron van essentie en bewustzijn ervaart. Het Absolute.

Fase 3.
Wanneer je twijfeloos weet wat je bent komt de fase van vieren, rusten en genieten. Het zoeken is klaar en het vakantie leven is begonnen. Je staat volop in het dagelijkse gebeuren met het inzicht van Zelfrealisatie. Misschien ga je de rest van je leven tv kijken, misschien ga je de kennis doorgeven. Het maakt niet zoveel uit. Alles gebeurt vanzelf.

Stel hier je vraag