fbpx

Gewoon doorgaan en blijven staan leiden naar essentie

Mijn belangrijkste tip aan mensen en aan mezelf is gewoon doorgaan en blijven staan vanuit zachtheid. In het dagelijkse leven gebeuren allerlei onprettige dingen. Crisissen op het werk met collega’s, scheidingen en ruzies met geliefden, lichamelijke ongelukken, stress rondom geld, etc. De kunst is steeds weer om bij de felt sense van de situatie te blijven, er hallo tegen te zeggen en actie te laten ontstaan vanuit rust. Door de felt sense te ervaren van de situatie is er betrokkenheid en afstand. Er vormt zich vanzelf een passende re-actie.

Wanneer ik een heftig meningsverschil heb met mijn baas of collega dan geeft dat stress. Vooral de hiërarchische relatie kan dagelijks veel stress geven; een angst om mijn baan te verliezen, geen huis meer te hebben, mijn gezin niet te kunnen verzorgen, dood te gaan. Er kunnen allerlei fantasieën ontstaan over weg gaan, opgeven, vechten, doodmaken, etc. Dat zijn gezonde lichamelijke stress reacties (fight, flight, freeze of collapse). Ik hoef daar niets mee. Alleen ervaren. Mij heeft het altijd een goed gevoel gegeven om rustig door te gaan en te blijven staan in mijn overtuigingen. Buigen wanneer ik het verkeerd heb, blijven staan wanneer ik overtuigd ben van mijn gelijk. Er komt vanzelf een situatie met een oplossing.

Ik laat de criticus, gevoelens van schaamte, schuld, haat en wraak komen en gaan. Ze mogen er zijn, om het eenvoudige feit dat ze er toch al zijn. Niet direct reageren op pijnlijke situaties brengt rust. Om leren gaan met innerlijke stress is in mijn overtuiging het beste wat ik mezelf kan geven. In stress een stapje terug en naar achteren leunen.

Het omgaan met stress heb ik vooral geleerd door het veel doen van zweethutten, aum meditatie, verbonden ademen in koud water en ander lichaamswerk. Het is me opgevallen dat de stress oploopt tot het nivo van opgeven en slachtofferschap. Wanneer ik enkele minuten in deze sensaties verblijf komt er een zachte kracht vrij die alles kan dragen. Dit is een fysieke ervaring. In de zweethut voelt het lichaam geen hitte en benauwdheid meer, in de aum meditatie ontstaat een ongekende kracht (second wind) en in het koude water voelt het lichaam na enkele minuten geen koude meer. Het lichaam heeft een enorme kracht en vermogen tot aanpassen. Deze ervaringen maken van de stress in het dagelijkse leven een lachertje.

Niet meteen de handdoek in de ring gooien bij elke tegenslag. Het verblijven in machteloosheid, pijn of andere onprettige stressgevoelens zijn makkelijk te dragen. Ik zie het dagelijkse leven dan als een zweethut. Het lijkt soms alsof het niet te dragen is en dat ik er onder bezwijk, in elkaar klap of dat het nooit meer goed komt. Dat is het moment van meditatie, dat is de test. Wanneer ik onder dergelijke druk simpelweg blijf staan is er niet veel aan de hand. Naarmate de tijd verstrijkt verandert de situatie. Dat is altijd zo geweest.

Blijf staan, ervaar de stress en doe niets totdat er een twijfelloze impuls ontstaat. Probeer het eens uit.

Voorbeelden.
Ik kan me nog herinneren dat we als organisatoren van het Open UP festival na vijf edities geen geld meer op de bank hadden. Er was geen opstart kapitaal voor dat jaar. We waren als bestuur en groep vrienden zo overtuigd van de kwaliteit van het festival dat we zelf geld hebben ingelegd. We hadden ook kunnen stoppen dat jaar. Inmiddels is het een financiële gezonde organisatie die elk jaar een weergaloze week organiseert.

Na mijn scheiding kreeg ik allerlei gevoelens van weg gaan, opgeven, vluchten, uit contact gaan, etc. Ik ben erbij gebleven en in deze reacties blijven werken, in relatie met mijn ex gebleven en co-ouderschap blijven doen. Inmiddels is de situatie zo fijn en harmonieus dat had ik toen nooit kunnen vermoeden en is achteraf gezien gebeurt door te blijven en door te gaan. We wonen nu honderd meter van elkaar en er is een uitgebreid familieleven.

Op mijn werk kreeg ik meerdere aanvaringen met leidinggevenden. In deze situatie kwamen er ook allerlei reacties van opgeven, ziekmelden, de boel saboteren, juridische strijd, etc. Door hier niet aan toe te geven te blijven staan in mijn visie en kracht veranderde de situatie altijd in harmonie en nieuwe mogelijkheden. Ik werk inmiddels al zestien jaar voor deze organisatie. Op de huidige werkplek word ik gewaardeerd voor de eigenschappen die op een andere plek juist verguist werden. Zo gaat dat in het werkende leven, de ene baas vind mij uitstekend en de andere vindt mij super slecht, terwijl ik niet of nauwelijks verander.

Het uit de kast komen voor mijn verlichting en het focussen bracht in het begin veel weerstand in mijn spirituele vriendenkring. Verlichting is moeilijk en onbereikbaar is ergens het onuitgesproken idee. Door er in te blijven staan en mijn doel en realisatie trouw te blijven veranderen allerlei meningen van mensen om mij heen en zet de bekendheid van de focustechniek rustig door.

We waren verdwaald in de bergen in India. Er was niet veel keuze, doorgaan. De weg was via uren klimmen, uitgeput raken en dalen. In het dalen bij een afrond terechtkomen en weer uren klimmen. Om de beurt waren we uitgeput en vol overlevingsenergie. Er was geen eten en geen water. Drinken uit de rivier. Slapen aan de oever. Totdat we na twee dagen weer een hutje zagen en iemand die ons botermelk gaf.

In Marokko in de woestijn waren we met gids in een zandstorm de weg kwijt. Ogen vol zand, te weinig water. Water is daar echt als goud. Alles kon me gestolen worden, behalve vers water. Geen hand voor ogen kunnen zien. Uitgeput van het tegen de wind in lopen. Doorgaan.

Share This
Stel hier je vraag