largeIk ben.
Alleen in het totale stoppen met zoeken kan zelfrealisatie plaatsvinden. Daar is geen leraar, groep of beoefening voor nodig. Wanneer jij het sterke verlangen hebt om vrij te zijn probeer dan tot deze totale stop te komen. Stoppen met zoeken is stoppen met anders willen zijn dan je bent, wachten op een beter moment, overmatig nastreven van genot of vermijden van pijn.

Een totale stop gebeurt bijvoorbeeld in het verblijven van de conceptloze staat van aanwezigheid ik ben. Dit is het meest eenvoudige wat er bestaat. De paradox is dat je hier waarschijnlijk instructie voor nodig hebt en vervolgens beoefening. Het eindresultaat is dat je ziet dat het altijd al zo was en geen instructie en beoefening nodig was. En zo kan ik uren doorgaan.

Reptielenbrein (amygdala of emotionele brein).
Uiteindelijk komt het allemaal neer op het reguleren van het reptielen brein. Het reageert op twee manieren; liefde (met name de hormonen dopamine, oxitosine en serotonine) of angst (de hormonen adrenaline en cortisol). Herken je deze splitsing van liefde of angst in een spiritueel conceptueel kader?

Hormonen in het kort.
Dopamine komt voort uit verlangen, streven en het bevredigen van genot (seks, consumeren). Oxitosine komt voort uit (niet orgasme gerichte) intimiteit. Serotonine is eigenlijk een pijn verdover en komt bijvoorbeeld vrij wanneer het lichaam langdurige inspanning uitvoert (ook bij automutilatie). Adrenaline komt voort uit een herinnering of projectie van pijn en activeert het vries, vlucht of vecht angst mechanisme. Cortisol neemt adrenaline over wanneer de stress langdurig wordt. Cortisol tast uiteindelijk het lichaam van binnen aan en verlaagt het immuunsysteem waardoor je vatbaarder wordt voor ziektes. Oxitosine verlaagt de aanwezigheid van stresshormonen. Een intieme relatie en een goede hechting zijn daarom zo belangrijk in het (leren) reguleren van stress en liefde.

In mijn zoektocht ben ik in aanraking gekomen met allerlei activiteiten zoals zweethutten, ayuhuasca, tantra achtige dingen, dansen, verbonden ademen, massage, meditatie, therapie en focussen. Achteraf gezien hebben deze activiteiten mij geholpen om de werking van mijn lichaam te kennen en te reguleren. Met name de primaire mechanismes die ik herken als de functies van het reptielenbrein.

Lichaamswerk en zelfrealisatie.
In het begeleiden ervaar ik dat mensen die veel lichaamswerk hebben gedaan en de vaardigheid hebben om bij de felt sense te blijven makkelijker in een lichamelijke ontspanning komen en daarmee de ´ik ben´ en andere essenties. Het ontspannen in essenties brengt uiteindelijk zelfrealisatie in de ervaring. Zelfrealisatie komt in mijn ervaring voort uit een subtiele energetische waarneming van bewustzijn. Zelfrealisatie is een lichamelijk ontspanningsproces.

Stoppen met zoeken is uiteindelijk iets wat gebeurt. Ik heb inmiddels gezien dat ik niet eenvoudigweg deze instructie kan geven en iemand dan in staat is te stoppen met zoeken. Ik zie wel dat mensen er op een gegeven moment aan toe zijn. De voorbereiding op het ´stoppen met zoeken´ kan lang of kort zijn. Het stoppen zelf is een moment.

Na het stoppen met zoeken begint er een nieuwe fase van rust, verwonderen en vinden. Zelfrealisatie wordt hierbij langzaam en zeker gestabiliseerd in elke seconde.

Stel hier je vraag