Gisteren weer sinds lange tijd naar satsang geweest. Het voelde vertrouwd. Sommige mensen kende ik nog. Ik merkte een diepe liefde en respect voor de mensen die ik nog ken van tien jaar geleden.

In satsang wordt alles tegen het licht van de waarheid te houden. Waarheid is een abstract begrip en tegelijk is het innerlijk feilloos te voelen wat het is.

Prajnaparamita werkte deze avond onder andere met vragen zoals; wat wil je nu werkelijk in het leven, wie ben jij werkelijk, wat ligt er voorbij aan de ervaring.  De alledaagse dingen die besproken worden zijn ondergeschikt aan de onderstroom die er is tijdens satsang. Deze onderstroom is waar te nemen met het hart en is iets anders dan het mentale begrijpen van de vragen en de antwoorden. Het hart zou ik omschrijven als waarnemen met het hele lichaam, uiteindelijk met de substantie bewustzijn. Tijdens het luisteren waren er periodes van het niet meer volgen van de woorden en een afwezigheid van ik ben.

In de auto naar huis ontstond het verlangen om mensen om me heen te hebben met een wederzijdse emotionele commitment. Geen halve loyaliteiten of afhankelijke verlangens. Een hernieuwde kijk op de belangrijke relaties in mijn leven. Mijn belangrijke relaties zijn op dit moment de mensen op mijn werk, mijn kinderen, mijn geliefde, de mensen die ontwikkelingstrajecten bij mij volgen en een paar vrienden. Het scherper aanzetten van dagelijkse dingen behoort bij een leven in waarheid. Zelfrealisatie.

Wanneer het Absolute doordringt in de ervaring wordt alles steeds weer scherp afgewogen tegen het licht van waarheid, helderheid, zuiverheid en andere essenties. Dit kan het ontwaken zelf zijn, maar ook dagelijkse dingen. Waarheid is het Absolute voorbij de ervaring, waarheid is ook die zuivere behoefte die je werk of liefde verbeterd. Waarheid is niet te grijpen voor het denken. Er is niets vast te houden. Het inzicht en verlangen van gisteren is nu misschien niet meer waar. Steeds weer checken. Er is een voortdurende alertheid en zelfherinnering nodig om te leven in waarheid.

Het was fijn om even weer naar een plek te kunnen gaan om bij te tanken en helder te worden.

Stel hier je vraag