fbpx

Ik ben het absolute.

Het lichaam wil overleven. Afgeleide instincten zijn seksuele drift en sociale hechting. Het geheel wordt aangestuurd door genot nastreven en pijn vermijden. Al jouw gedrag komt hier uit voort. De hele dag bestaat uit genot nastreven en pijn vermijden.  Een verlangen is een energieopbouw in het lichaam die het mogelijk maakt om te handelen en te pakken wat je wilt hebben. Wanneer je krijgt wat je wilt hebben wordt de energieopbouw in het lichaam ontladen. Dat wordt ervaren als genot. Het niet krijgen wat je wilt leidt tot een niet ontladen van de spanning in het lichaam en wordt vertaald in gevoelens zoals stress, weerstand en angst. Stress bestaat uit een vecht, vlucht of verlam/ineenstorten reactie. Deze primaire reacties tegen de pijn van het niet vervult krijgen van je verlangens worden langzaam en zeker uitgebouwd tot karakterstructuren;

Verlam en vlucht reactie is de kern van de schizoïde structuur: isolerend, terugtrekkend, contact uit de weg gaan, niet voelen en depressie.

Vechtreactie is de kern van de narcistische structuur: grootheid, idealiseren, superieur, inferieur en niet voelen.

Beide structuren zijn in iedereen terug te vinden. Er zijn volgens verschillende psychologische stromen meerdere soorten karakter structuren te onderscheiden, maar ik versimpel het hier om tot een kernachtig begrip te komen. Er is maar weinig kennis en begrip nodig om tot een vrije houding ten aanzien van het lichaam te komen.

Door te zien en te ervaren hoe jouw lichaam en geest werkt kun je er vrij van zijn zonder dat je het hoeft te veranderen. Zien zoals het is. ‘Wat jij bent’ is onveranderlijk, altijd puur en niet gehecht aan de voorkeur van genot boven pijn. Bewustzijn is neutraal. De waarnemer van dit alles.

En wanneer je jezelf begrijpt als lichaam begrijp je de hele wereld van oorlog en streven naar vrede. Het komt allemaal voort uit de identificatie met deze kleine innerlijke fysieke reacties op pijn en genot. Je beoordeelt iemand, een land of religie als ‘slecht’ wanneer het jou pijn geeft en ‘goed’ wanneer het jou genot geeft. De mens reageert gevoelsmatig nog steeds als een aap. Alle intellectuele en financiële rijkdom komt ook voort uit de drang om te overleven en het oneindige verlangen naar genot. Er is niets volwassen aan.

Zie dit feit en ga er aan voorbij.

 

Share This
Stel hier je vraag