Iedereen zoekt een vorm van innerlijke leiding. De een wil dit gebruiken om tot bevrijding of verlichting te komen, de ander simpelweg om een fijn leven te leiden. Innerlijke leiding ervaar ik als een krachtige kwetsbare intelligente substantie die voortdurend richting geeft.

Wanneer ik het intiem en persoonlijk ervaar noem ik het ik ben. De ik ben kan aanvoelen als iets persoonlijks in en rondom het fysieke lichaam met de energie van Ferry in zich, terwijl het tegelijk onbegrensd is. Ik zou het ook de Jezus energie kunnen noemen. Ik ben kan zich ook laten zien in meer onpersoonlijke essenties. Iedereen heeft een dergelijke ik ben. Het is het medium waarmee je in contact kunt zijn met anderen en de omgeving. Het produceert leiding door gedachtes, gevoelens en handelingen. De ik ben ligt precies tussen het Absolute en het persoonlijke in.

Het Absolute is de Vader van alles en kan ook een vorm van innerlijke leiding geven. Hiermee ervaar ik geen intieme band. Ik ben Dat. Vanuit het Absolute, wat ik God zou kunnen noemen, ontstaat alles en is onkenbaar voor het ervaren. De eerste ervaring die uit dit Absolute ontstaat is de conceptloze ik ben. Het is Absolute zelf is leeg, stil en onveranderlijk. Dit Absolute perspectief zit ook in ieder mens.

Mijn ervaring is dat de aandacht (= gefocust bewustzijn) van het ene naar het andere springt en dat ik mezelf als beiden ervaar (ik ben niets, dat is waarheid en ik ben alles, dat is liefde). Wanneer de leegte van het Absolute kenbaar wordt via de ik ben en het lichaam ontstaat er liefde.

Innerlijke leiding is doorgaans te vinden door te vertragen en te ontspannen in het lichaam en de subtiele sensaties bewust te ervaren. In het steeds subtieler ervaren en het loslaten van elke hechting aan en voorkeur komen deze lagen van innerlijke leiding vanzelf naar de voorgrond. Wanneer je ze eenmaal een keer hebt ervaren is het een trainen om er steeds weer bewuste aandacht aan te besteden (zelfherinnering), totdat alles helder is en vanzelf gaat. Het bewustzijn van jezelf als bewustzijn is er altijd geweest en zal er dan altijd bewust zijn. Als een thuis en als innerlijke leiding.

Een belangrijk onderdeel van innerlijke leiding is echter ook leegte. Daar moet je ook mee om kunnen gaan. Een groot deel van de dag is er geen richting gevende leiding, maar leegte. Ik hoor ook wel eens dat deze leegte jaren kan duren en ervaren kan worden als een wanhopig gevecht, een inspiratieloze periode zonder leiding (darkness of the soul). Toch is dit onderdeel van de leiding. Mijn ervaring zegt hierover dat het een afbreken van (subtiele rigide) structuren is en een dwaling van de waarheid (narcistische grondslag, ontbreken van embodiment of spirituele bypass). Of deze periode nu kort of lang duurt er is iets anders te doen dan te verblijven in deze droge leegte en steeds weer de oefening van zelfherinnering toe te passen en afstemmen op het hoogste wat je op dat moment kan ervaren. Er is altijd Leiding of je dit nu ervaart of niet. Dat is de perfectie van zelfrealisatie, dat ontvouwt zichzelf.

Ontspan en laat alles zijn zoals het is en gaan zoals het gaat.

Stel hier je vraag