basketbalDe meeste mensen zijn meer op het werk dan bij hun geliefde of gezin. Geluk op het werk is dan ook van levensbelang. In mijn ervaring draait alles hierbij om relaties. Wanneer je relaties goed zijn volgt de kwaliteit van het werk vanzelf.

Ik werk al twaalf jaar als zorg coƶrdinator in een organisatie voor dak en thuisloze mensen. Dit zijn mensen die de maatschappij veel te ingewikkeld vinden. Het is nogal wat om een relatie, je werk en je gezondheid te organiseren. Er hoeft maar iets mis te zijn met je lichaam en je kunt de vele verbanden niet leggen. Deze mensen gaan aan de drugs, raken psychotisch en/of raken dakloos.

Met zestien mensen bedienen we honderd en tien cliƫnten in een oerwoud van regels in de zorg. Nederland is over gestructureerd en zorgt goed voor mensen. Ik ervaar dat dagelijks in mijn werk. Het is een wonder dat een werkend deel van de samenleving een hulpbehoevend deel van de mensen helpt door belasting af te staan.

Het geluk op het werk ligt in de relaties die je aangaat met de mensen die je nodig hebt om je werk te doen. Elke organisatie heeft een visie, missie en doelen. Dit meestal abstracte kader moet omgezet worden in handelingen en relaties. Naar mijn mening gaat werk over het ontwikkelen van contact en het kennen van elkaars concepten over het werk. Een hulpmiddel wat ik gebruik en goed werkt is het opsommen van al mijn relaties die ik nodig heb in mijn werk. Al deze relaties geef ik een cijfer tussen 1-10 wat betreft belangrijkheid voor het uitoefenen van mijn functie. Dan zet ik daarnaast een cijfer tussen 1-10 die staat voor de kwaliteit van de relatie zoals ik die zie. Wanneer er een verschil zit tussen die twee cijfers dan weet ik dat ik iets moet doen om die betreffende relatie te verbeteren. Even langsgaan, bellen of een mailtje sturen. Wanneer je bewust met je relaties omgaat wordt je werk beter. Maar veel belangrijker; je gevoel va geluk wordt beter, omdat het hebben van goede relaties een gevoel van veiligheid en vreugde brengt in het dagelijkse leven.

 

Stel hier je vraag