Gisteren een dag ceremony gedaan met Esteban Rivas en Kiki Meyer.

Er zijn ceremonies en ceremonies. Van alles wat ik op dit gebied gedaan heb vind ik het de meest zuivere en heldere teaching en begeleiding. De huachuma wordt gebruikt om in het centum/hart te komen en vervolgens (na een uur of vijf) de willka om jezelf te trainen om in het centrum te blijven.

Willka.

Willka is voor mij nieuw en zie ik niet bij anderen. Bij elk plant medicijn moet je uitvinden hoe te navigeren. De willka is weer anders dan mushrooms of ayuhuasca bijvoorbeeld. Willka is een twintig minuten training in het centrum blijven. Wanneer dat lukt ontstaat er een manier van luisteren waarin de oorsprong van de natuurlijke energie die alles aanstuurt aanwijzingen geeft. Deze energieën bepalen het ritme en de ontvouwing van het universum en daarmee de mensheid. Daar tegen in gaan zorgt voor blokkades. De kunst is dus het herinneren van waar je vandaan komt en de willka helpt daarbij.

Het zijn de ogen van de jaguar die ons in staat stellen onze angsten en situaties te zien die ons leven in de loop van de tijd hebben gekenmerkt.

De willka heeft de 5 ODMT, daarom noemen ze het de ogen van de jaguar. Het is de sleutel die ons de juiste weg naar een goed leven laat zien.

Willka is een van de oudste psychedelische planten. Het was de meest gebruikte medicijn plant in het Incatijdperk. Voor de leiders van Incastammen was een Willka ceremonie noodzakelijk om een verantwoordelijke leider te worden.

Deze plant groeit rond Cusco en in de Sacred Valley.

De ceremony.

De ceremony duurt ongeveer tien uur en bevat meerdere rituelen en plant medicijnen. Zo kun je beginnen met rape bijvoorbeeld om helderheid te creeren. Na een uur drink je een of twee kommetjes Huachuma en dan volgt er een paar uur zakken in het lichaam. Er kan muziek worden gemaakt, gemediteerd of wat rond lopen. De sfeer wordt meditatief. Op een gegeven moment is er de optie om Willka te nemen. Deze reis duurt in de realiteit ongeveer twintig minuten, maar in de reiswereld verdwijnt de tijd. Mijn beleving was meedere uren.

Esteban en Kiki maken gedurende de ceremony zelf muziek met verschillende instrumenten. Het is muziek vanuit het hart.

Esteban verstaat ook de kunst van het verhalen vertellen uit zijn jeugd, de natuur, zijn dromen en zijn voorouders. Deze verhalen zijn voor mij ook een medicijn en geven richting. Er is vast nog meer te vertellen, maar wanneer je geraakt wordt door deze woorden zou ik zeker contact met hen opnemen. 

De ceremony is studeren.

Esteban en Kiki hebben ook een aantal studenten, die regelmatig terugkomen en een traject volgen. Dat traject is niet lineair en ontvouwt zich op een eigen wijze. Er is een sfeer van vriendschap en gelijkwaardigheid.

Je wordt uitgenodigd om samen met het medicijn te studeren. Te ontdekken wie en wat je bent in alle lagen van je zijn.

 

Stel hier je vraag