Open geen boek, open een raam

Werkelijke spirituele beoefening gebeurt in het dagelijkse leven. Op het werk, in relatie. De non duale realisatie baant zich een weg door het lichaam, denken, voelen en handelen de wereld in. De motor is de innerlijke stroom of ziel. De individuatie van God in het lichamelijke. Moeilijke woorden, het betekent niet meer dan dat jij God bent. Hier en nu. Of je het jezelf nu realiseert of niet. Het is allemaal echt.

Dit goddelijke jij, de ziel, de innerlijke stroom is een energetisch proces van informatieverwerking en beweging. Jij, wat je denkt dat je bent, hoeft zich daar niet mee te bemoeien. Laat het los, laat het gaan, wees nieuwsgierig naar je eigen leven. Bepaal niet zelf waar je heen beweegt, laat het bepalen door het intieme gevoel van jezelf. Jezelf die niets weet en zich laat bewegen.

Wanneer een persoon of lichaam intiem contact heeft met deze innerlijke stroom verloopt het leven vanzelf. Er is een gevoel van zachte kracht, helderheid, kwetsbaarheid, onoverwinnelijkheid, oneindigheid, nu en richting. Het contact met anderen is vrij. Er is geen grens. Ga eens outside the box. Geef de controle op. Daar liggen de wonderen, het leven zoals het bedoeld is. Jij en ik hebben geen idee wat waarheid is. Het is ook niet belangrijk. Dat wat er nu is, is waarheid.

Wat je kunt doen is overal zaadjes strooien zonder te weten wat het effect is. De ene valt op het beton en de andere in vruchtbare grond. De ene brengt genot, de ander pijn. Alles en iedereen heeft een eigen stroom, een ziel, een goddelijkheid en dat botst en schuift allemaal tegenelkaar aan.  Wat is het nu dat jouw leven leidt? Ben jij dat of is dat iets groters?

Wanneer er geen goed contact is met de innerlijke lichamelijke stroom wordt jouw richting bepaald door externe factoren, de verlangens en behoeftes van anderen. Dit brengt slapheid, richtingloosheid, castratie, een eindeloos zoeken naar geluk en vervulling.

De werkelijke vervulling is hier, jij bent het.

Hoe kom je bij die innerlijke zielsverbinding, die goddelijke vonk? Lichaam, lichaam en lichaam. Er is zoveel goed lichaamswerk in deze tijd. Het lichaam is niet alleen vlees, bloed en botten. Het lichaam heeft allerlei energetische vormen. Deze ga je ervaren door met subtiele aandacht het lichaam in te gaan en te onderzoeken wat je aantreft. In deze simpele gewaarwording kun je het non duale ook helder ervaren. Hoe je ook begint vanuit het non duale of vanuit het fysieke lichaam, je komt bij hetzelfde uit. Een integratie van alles.

In de wereld en uit de wereld.

Daar sta ik op de hei en de koude wind dringt door mijn jas. De zon is er ook, het is warm koud en ik krijg de impuls om in de tai chi book te gaan staan. Het denken raast door, het lichaam centreert zichzelf. Dan is de impuls voorbij en het lichaam begint te lopen. Lopen voelt goed. Het lukt altijd en het ontspant. Ik ben verdwaald in de ervaring van eenheid en perceptie. Dan een whatsapp, over twaalf minuten ben ik bij het hek. Ik verander van richting. Ik hou van haar. We hebben ruzie over geen contact ervaren, hoe is het mogelijk, we zijn er allebei. Ik lees mijn dochter voor, we lachen en al strelend valt ze in slaap. Dat is genot, zo’n slapend klein kind, hulpeloos spelend in de wereld, niet wetend wat er allemaal nog komt. Ik hou van dit ingewikkelde spontane en simpele leven. Het is echt!

Stel hier je vraag