fbpx

Volg de stappen nauwgezet, tenzij het echt niet anders kan

In het doceren en ervaren van de vaardigheid focussen kom ik steeds weer tegen dat elke stap goud is. Het steeds weer zoeken hoe alle stappen aan bod komen. Het komt ook voor dat iemand vanuit een felt sense direct naar een essentie of Kennendheid doorschiet. Dit is echter niet het doel van een sessie. Het doel is de informatie en energieflow op gang te brengen. De rest gaat vanzelf.

Tijdens cursussen zie ik dat sommige mensen het minder nauw nemen met de stappen. Ik herken een aantal redenen;
– luiheid (het niet willen leren van de volgorde)
– niet het belang zien van de afzonderlijke stappen (onervarenheid/onwetendheid)
– eigen kennis en ervaring te veel in willen brengen (willen oplossen/gehoord willen worden als luisteraar)
– faalangst en/of onzekerheid om de stappen uit te voeren

Een focussessie leidt altijd naar iets nieuws en ontspanning. In het volgen van de stappen zit efficiëntie en zuiverheid besloten. Tijdens het leren in een cursus is het normaal dat het afwijken en stoeien met de stappen plaatsvindt. Ik raad aan om steeds zo weinig als mogelijk af te wijken. Doe je het toch, observeer dan wat de effecten zijn. Alles wordt vanzelf duidelijk wanneer je er mee gaat spelen en meer ervaring krijgt.

De laatste tijd komt het voorbeeld van een vergadering op. Wanneer er een strakke voorzitter is dan verloopt de vergadering soepel, duurt het niet te lang en komt de juiste informatie boven. Is er een losse voorzitter dan gaat de hele boel zwabberen. Er komt dan ook een resultaat, maar het is vaak minder helder en eenduidig.

Share This
Stel hier je vraag