Zingeving is instinct en visie

De mens is een slim doorontwikkelt dier. Mensen hebben op de een of andere manier de capaciteit gekregen om na te denken over het handelen en daarmee (in potentie) beter te handelen. Het natuurlijke doel is een beter (over)leven te creeeren. Zingeving is visie op de toemomst en komt voort uit de ontwikkeling van de mens. Het verantwoordelijkheid nemen voor iets wat jij belangrijk vindt. Wat jij belangrijk vindt komt voort uit jouw (ziels) perspectief op leven. Door jouw inzichten te verwoorden ben je onderdeel van de natuurlijke ontvouwing van het universum en de samenleving.

Iij bent de maatschappij

Vanuit een nihilistisch standpunt zou je kunnen zeggen; Wat doet mijn mening er toe in het samen zijn met zeven biljoen mensen op aarde? Dat is een verkeerde manier van denken. De realiteit is dat jij en ik onderdeel zijn van een netwerk. De mensen in ons netwerk zitten ook weer in een netwerk met anderen. Een goed idee beweegt zich door al die netwerken heen. Wie weet hoeveel mensen jij beinvloed door in je eigen netwerk iets voor elkaar te krijgen.

Woorden hebben een magische werking. Elke uitvinding waarmee wij nu een makkelijk leven hebben is begonnen met een woord. Elke dag electriciteit, warmte, onderdak, eten, etc. Het is werkelijk een wonder.

Het gesproken woord is overal belangrijk (religie, democratie, werk, studie, etc.) en werkt het best wanneer iedereen zijn of haar waarheid vertelt of op zijn minst niet liegt. Het te veel aanpassen aan een ideologie of een autoriteit is geen goed idee, omdat het de intelligentie van de natuur en de mens beperkt. We hebben de grote voorbeelden gehad van de nazi en communisme ideologieen. Wat is jouw persoonlijke waarheid? Breng je dat in?

De hoogste moraal is het bedenken en verwoorden van jouw persoonlijke moraal, volg hier de gedachtes die jou levendig maken

Om je goed te kunnen verwoorden is het nodig om na te denken over je eigen gedachtes. Een manier om dit te doen is is schrijven en herschrijven van je gedachtes totdat het helemaal past. Discussieren en debateren zijn ook manieren om tot je unieke kracht te komen. Het iemand leren verwoorden van wat hij of zij belangrijk vindt zou het doel moeten zijn van een school, democratie, religie en universiteit. Niet het volgen van een ideologie of autoriteit.

Ik ben een geheel met mijn omgeving

Zingeving komt voort uit diepere lagen van ons wezen. Als mens ben je voortdurend een geheel met de omgeving. Het lichaam verwerkt veel meer impulsen dan waar jij en ik ons bewust van zijn. Er komt slechts een fractie in ons bewustzijn en dat verwoorden is enorm belangrijk. Dat heeft iets goddelijks.

Ik ben bewustzijn, ik ben persoon, ik ben goed zoals ik ben en ik word beter

Zingeving wordt vaak gezien als iets vaags en onnodig. Die gedachtes leiden nergens heen. Al zeker niet naar een betere community die in harmonie leeft met de natuur. Natuurlijk kun je jezelf ervaren als ruimte waarin geen tijd, ruimte of zingeving is. De realiteit is ook dat je als mens een impuls hebt om dingen te veranderen en te verbeteren. Al die religies en leraren doen hun werk om het lijden in de wereld te verminderen en/of wijsheid en welzijn te vergroten.

In mijn leven heb ik geen honger of oorlog meegemaakt in Nederland. Wanneer ik op straat of in een bos loop begrijp ik de meeste dingen die ik zie niet. Ik weet zo weinig. Dak en thuisloze mensen en andere kwetsbare mensen worden geholpen in Nederland. Ik zie een hoge potentie van Fundamenteel Welzijn in Nederland en het kan nog beter.

Wat vind jij belangrijk in jouw leven en neem je daar (de volle) verantwoordelijkheid voor? Wat is jouw plek in het universum? Waar word jij levendig van?

 

Stel hier je vraag