Zingeving & Purpose-boom

 

Zingeving komt voort uit overgave en verantwoordelijkheid nemen voor iets wat jij NU belangrijk vindt

Zingeving & Ibiza.

Bovenstaande plaatje laat zien wanneer een verandering de meeste kans van slagen heeft en welke emotie er ontstaat als er een element mist.

Wij zijn vanaf 2021 vertrokken uit Nederland en in Maart 2022 naar Ibiza verhuisd, omdat alle elementen aanwezig waren. We hadden een VISIE voor onszelf; leven in community op een plek met meer zonlicht en natuur.. Er was URGENTIE door de steeds strengere covid maatregelen, die in de stad meer merkbaar waren en het steeds groter wordende verlangen om niet meer in een structuur te werken. Er ontstond een concreet PLAN na een paar maanden onbetaald verlof. Door deze ervaring konden we de stappen voor ons zien en konden we een concreet plan maken. De MIDDELEN kwamen vrij, omdat er een grote overwaarde was op ons huis in Amsterdam. De COMPETENTIES zoals de authenticiteitcirkel en veel ervaring in communities brachten een toegevoegde waarde, waardoor we geaccepteerd werden in de community waar we wilden zijn.

Hoe kom je tot zingeving?

Zingeving komt voort uit verantwoordelijkheid nemen voor iets wat jij belangrijk vindt in de wereld. Wat jij belangrijk vind is te herkennen aan gevoelens en gedachtes die steeds terugkomen in je ervaring. Het kan bijvoorbeeld iets zijn waar je je aan irriteert in het dagelijkse leven en/of iets waar je een prettig gevoel bij krijgt.

Volg je hoogste impuls en vertrouw op je ervaring

Door de lichamelijke impuls te volgen van wat je levendig maakt en belangrijk vindt ontstaat er actie en een gevoel van betekenis in de wereld. Dat is je bezieling of zielsstroom. De ziel is jouw persoonlijke manier van ervaren. Een manier om jouw zingeving en zielsstroom helder te krijgen is om je eigen leefregels te schrijven.

Vertrouw er op dat wat je doet al in lijn ligt met je bestemming

Mijn zielstroom/zingeving (samen doordringen in liefde);

Ik hou van samen werken in waarheid en liefde met een vaste groep mensen.
Ik wil voortdurend tot de kern van dingen doordringen die me interesseren.

Deze gevoelspatronen bepalen steeds weer mijn persoonlijke richting in de wereld.

Wat ik waarneem is dat het vinden en volgen van mijn persoonlijke zingeving invloed heeft op mijn gevoel van fundamenteel welzijn. 

Vier oefeningen om tot jouw zielstroom/zingeving te komen.

In deze thuiscursus staan vier oefeningen die jou bij de kern kunnen brengen van jouw vermogens en daarmee je zielstroom. Je hoeft niets anders te zijn dan wat je al bent. De oefeningen maken duidelijk dat je al je hele leven in deze zielstoom bent. De zielstroom is uiteindelijk te verwoorden in een paar kernwaarden die zich door jou als persoon willen uiten in de wereld. Deze kernwaarden kun je op vele manieren omzetten in acties.

Als persoon heb je beperkte energie en tijd. Het ontdekken van je kernwaarden helpen je om jouw tijd en energie efficient in te zetten.

Doe vooral dat waar je goed in bent en waar je zin in hebt. Het verbeteren van waar je slecht in bent kost over het algemeen meer tijd en energie dan het verbeteren van  kwaliteiten waar je aandacht van nature toch al heen gaan.

Het nut van je kernwaarden kennen.

De kernwaarden die voor mij uit deze oefeningen komen; Samen Doordringen in Liefde. Toen ik deze woorden letterlijk voor me zag werd alles duidelijk. En dat is nog steeds zo. Ik kan met deze woorden/waarden de rode draad in mijn leven steeds weer zien. Alles wat ik doe en denk beweegt rondom deze waarden. Wanneer ik deze waarden niet inbreng of volg voel ik minder welzijn. Ik kwam er achter dat ik steeds weer mijn verantwoordelijkheid dien te nemen om deze zielstroom in de wereld te brengen. Deze woorden geven de energie weer van wie of wat ik ben als uniek persoon.

De bestemming, zingeving en betekenis van mijn leven ligt niet zozeer in een concrete baan of handeling, maar in de innerlijke waarden die ik naar buiten breng.

Wanneer je jouw kernwaarden kent kun je iets op jouw manier toevoegen in de wereld

Oefening 1 Wat zijn mijn kernwaarden?

Nodig: papier, gekleurde stiften.
Duur:
ongeveer 2 uur.

PURPOSE-boom.
1.teken een boom met alle talenten erin die jij van jezelf kent

2.bel NU drie mensen en vraag wat zij talenten van jou vinden en zet deze ook in de talentenboom

Werkverleden.
1.beschrijf drie activiteiten in je leven die je met plezier hebt gedaan (werk en/of hobby)

2.wat vond je van elk van deze activiteiten het leukst?

3.schrijf deze drie waarden ook op in je talentenboom

De talentenboom wordt steeds voller…..

Essentiële overtuigingen.
1.zijn er principes die terugkeren in je handelen of overtuigingen die je vaak benoemt in gesprek met anderen?

De twee volgende oefeningen bevatten een uitnodiging om te fantaseren, visualiseren of te dromen. Niet iedereen vindt dit even makkelijk. Je kunt eerst de bijgeschreven suggesties lezen en dan de bodyscan doen. Laat vervolgens ontstaan wat wil ontstaan. Gebeurt er niets dan sla je deze oefeningen over.

2.fantaseer of droom in detail over hoe jouw ideale wereld er uitziet en schrijf het op.

Stel je wordt wakker en je woont daar waar je het liefst zou willen wonen, met wie je het liefste zou zijn en je bezigheden zijn ook dat wat je het liefst doet. Wat zie je, met wie ben je, wat ga je doen. Fntaseer en droom allerlei details; geuren, smaken, indrukken, etc.

3.visualiseer dat je op je eigen begrafenis bent en laat een paar mensen over jou spreken. Wat zeggen ze?

Net als in de vorige oefening kun je de fanatasie of droom laten ontstaan. Je ziet jezelf opgebaard liggen in een ruimte en je kijkt misschien van bovenaf naar de situatie. Wie zijn er in de zaal? Wat voor een muziek speelt er? Op een gegeven moment loopt er iemand naar een podiumachtige plek voor de groep en begint te spreken. Wat zegt hij of zij? En misschien wil er nog iemand spreken, laat de fantasie zichzelf ontvouwen. 

4.zet de kernwaardes die je bij bovenstaande oefening hebt gevonden in de talentenboom. Het wordt steeds drukker in de boom.

Oefening 2 Vermogens ontdekken

Nodig: jeugdfoto van 7-12 jaar
Duur: 1-2 uur

Zoek een foto van jezelf toen je 7-12 jaar was en leg deze voor je neer. Verbind je nu eerst met jezelf in dit moment en voel wat die foto in je oproept. Er komen nu een heleboel vragen. Wanneer een vraag je geen antwoorden geeft of niet interesseert, sla je hem over.

– wat is de uitstraling van dat kind en hoe zou je dat uitdrukken in vermogens?
– wat is de lijflijke ervaring als je deze foto een paar minuten op je laat inwerken en stil beluisterd?
– welke woorden en/of beelden komen er dan boven?
– hoe is het om je eigen oorspronkelijke vermogen aan te kijken?
– wat ben je kwijtgeraakt, waar, waardoor?
– welke jaren waren voor jou de vruchtbare jaren?
– wat maakte die zo rijk?
– wat is je toegevoegde vermogen of welk vermogens heb je verder uitgebouwd
– hoeveel procent van je vermogen is nog niet aan bod gekomen?
– om welke vermogens gaat het?
– waar wacht je op om dat te gaan gebruiken?
– welke vermogens zie je terug in je kinderen of zou je aan hen (of aan je clienten, partner, vrienden) willen doorgeven

Zet de gevonden vermogens ook in de talentenboom.

Zingeving komt voort uit het volgen van je meest intense gevoel ofwel passie.

1.kies nu drie talenten, kernwaarden of vermogens in de talentenboom uit waarbij je de meeste passie en/of intensiteit voelt. Dus van alles wat er in de boom staat slechts drie!

2.maak de drie kernwaarden visueel duidelijk in de talentenboom door er in kleur een cirkel om te zetten of iets dergelijks

Wanneer een talent/kernwaarde/vermogen met passie geladen is kan het actief richting geven in de wereld. Een keuze ontstaat wanneer er energie achter een bepaald idee of waarde komt. Dit gaat vanzelf. Dit is  de richting waarin je verantwoordelijkheid kunt nemen.

Wanneer je deze drie kwaliteiten/talenten/kernwaardes/vermogens hebt gedefinieerd zie je waarschijnlijk dat je jouw bestemming al volgt. Wanneer het helemaal nieuw voor je is dan heb een richting.

Mijn ervaring is dat mensen meestal al volgens hun bestemming leven en is het alleen niet goed verwoord. Wanneer het helder is kan je jouw energie nog beter inzetten en je aandacht focussen.

Deze drie kernwaarden zijn nu je richtlijn en meetinstrument om steeds weer te checken of je het juiste doet. Dit is ook de kern van jouw innerlijke moraal en zingeving in de wereld in contact met anderen. De volgende oefening heeft te maken met de wet van aantrekkingskracht. Dat waar je aandacht heengaat zal zich vroeg of laat manifesteren. Het maken van een visionboard genereert een enorme kracht. Het is alsof het universum langzaam alles in stelling brengt om jou te ondersteunen. Het vragen om hulp in de vorm van een visonboard is daarbij een hulpmiddel.

Oefening 3 Visionboard.

Nodig: oude tijdschriften (zoek op marktplaats bij jou in de buurt), schaar, lijm en een groot stuk karton om plaatjes op te plakken.

Duur: enkele uren tot dagen

1.maak een visionboard door creatief plaatjes op een groot vel papier te plakken. De positie van het plaatje op het papier doet er toe (stem af op je gevoel hierbij).

Dit is een creatief proces wat je in een paar uur of een paar dagen kan doen. Neem je tijd en geniet van het creatieve proces. Leven en spiritualiteit is een kunst en creatief proces. Wanneer je het vision board af hebt hang je het op een zichtbare plek op, zodat je het regelmatig ziet.

Vertrouw erop dat het zichzelf in een of andere vorm zal neerzetten. Mijn ervaring met deze vision boards maken is magisch. Op de een of andere manier werkt het.

De volgende oefening is praktisch en gericht op je leiderschap nemen in de wereld. Wat is je verhaal in een halve minuut? Alle zingevende projecten dragen iets iets bij aan het Fundamenteel Welzijn van anderen. Dit kunnen ook planten, dieren of de aarde zijn.

Oefening 4 Welke behoefte los je voor anderen op?

Nodig: papier en pen

Duur: 1 uur

Deze oefening maakt duidelijk wat je praktisch kan doen in de wereld. Het geeft je de woorden om in actie te komen.

Het verwoorden van je acties is een eerste stap naar een belichaamde actie

Wie ben je?
Wat doe je?
Voor wie doe je het?
Wat hebben zij nodig?
Wat is het resultaat van de verandering?

Een voorbeeld van mijn zinnen.

Ik ben Ferry Maidman en geef les in Fundamenteel Welzijn aan mensen die verlangen naar zingeving en ontwaking. Ik weet uit ervaring dat mensen meer kennis nodig hebben over de intelligentie van het lichaam. Het resultaat is dat cursisten op een concrete lichamelijke manier kunnen omgaan met lijden, groei en ontwaken. Deelnemers oefenen en expirimenteren met hun gedrag in de groep en brengen de opgedane ervaring in door verantwoordelijkheid te nemen voor dat wat zij belangrijk vinden in hun dagelijkse leven. Er is een groter gevoel van welzijn en een duidelijke richting in het dagelijkse leven.

Suggestie 1: er is een website van Jordan Peterson waar hij een selfauthering handleiding aanbied voor ongeveer 28 euro. Met dit programma kun je ook goed uitzoeken wat je wil in het leven.

Suggestie 2: doe dagelijkse de onderstaande begeleide meditatie

Suggeste 3: doe de Joe Dispenza meditaties een week elke dag

 

Begeleide meditatie (20 minuten)

met Yashodara Landvreugd | Wet van aantrekking

Aanmelden met contact formulier

11 + 8 =

Stel hier je vraag