Vanuit mijn observatie is zingeving en betekenis belangrijk in een mensenleven. Het is een biologisch instrument om te overleven als geheel. Zingeving en betekenis ontstaan in actie waarbij er een intentie is om er als geheel beter uit te komen. Wanneer mensen geen zingeving of betekenis ervaren is er lijden. Lijden is een signaal van het lichaam dat het anders kan.

Vandaag liep ik een rondje Sloterplas en ik ervaarde lijden. Het was een verkramping in het midden van mijn lichaam. Ik zei er innerlijk hallo tegen en bleef het met een vriendelijke houding ervaren. Er ontstond een beeld van een wild galopperend paard met een mens op zijn rug. Het paard glansde van gezondheid en voelde levendig en vrij aan. Ik liet het beeld ontvouwen en was tegelijk verbaasd; hoezo een beeld van een wild en vrij paard bij dit gevoel van lijden. Ik bleef bij de pijn en bij het beeld. Toen kwam de realisatie dat het paard helemaal niet vrij was. Het deed wat de mens op zijn rug wilde. In dat inzicht ontspande de verkramping in mijn lichaam en er ontstond een innerlijk onderzoek naar waar ik mezelf terug houd. Na enkele minuten voelde ik diepe rust en stilte. Dat was tegelijk het antwoord op mijn onderzoek; het lijden ontstond in het niet volgen van mijn verlangen naar eenvoud die ochtend.

Hoe kom je als mens tot een betekenisvolle actie?

Een vraag die kan werken is; Is er iets in jouw wereld wat je stoort? Dit kan een vieze kamer of je kapotte fiets zijn, maar ook de opwarming van de aarde of een ander inmens dilemma. Begin bij wat je kan veranderen. Doe in ieder geval iets.

Jij bent de interactie met je omgeving

Niet in actie komen kan verschillende oorzaken hebben. Over het algemeen komt het voort uit een gebrek aan integratie van verschillende niveaus.

Er is ook directe zingeving, betekenis en waarde in ontwaking (het jezelf realiseren als het Absolute). Mijn boodschap is dat je beide aspecten van het leven kunt realiseren en uitdiepen. Het verlichte leven en het fysieke leven van pijn, genot en zingeving.

Splitsing 1 Denken en voelen.
Je kunt een helder uitgewerkt plan hebben en niet in actie komen. Er kan een splitsing zijn in het denken en het voelen over het denken. Dit dient op een lijn te komen. Mensen die hier in zitten voelen zich vaak verward en stuurloos. Over het algemeen komt iemand tot een integratie door de huidige situatie door te nemen met iemand die luistert en samenvat. Dat klinkt eenvoudig, maar dat is het niet. Waarheid is simpelweg wat er NU voor jou is.

Het ervaren en dragen van jouw waarheid leidt tot integratie

Splitsing 2 Lichaam en actie.
Wanneer het denken en voelen geintegreerd zijn ontstaat er een volgend probleem. Hoe komt het lichaam in actie? Er kan nog steeds een dissociatie zijn tussen het geintegreerde gevoelsidee en de lichamelijke actie in de wereld. Mensen die hierin zitten staan steeds op het punt om in actie te komen en er gebeurt niets. Ze voelen zich vaak niet gehoord, gezien en boos.

Boosheid is schadelijk voor het lichaam, omdat een deel wil vechten en een ander deel wil vluchten. Het alsof je op de rem en het gas tegelijk trapt.

Waar ontstaat die impuls tot actie? Dit is een complexe vraag waar ik geen volledig antwoord op heb. Een onderdeel van in actie komen is het hebben van een concreet doel. Wanneer er een doel is wordt de ervaring rondom het doel gevormd.

Een voorbeeld is het expiriment met de aap op het basketbalveld. Je ziet een filmpje van een basketbalwedstrijd en je krijgt de opdracht te tellen hoe vaak de bal wordt overgegooid. Terwijl je dat doet loopt er een man in een apenpak door het beeld. De meeste mensen zien dat niet gebeuren, omdat ze gefocust zijn op het overgooien van de bal.

Toch zijn er genoeg mensen met concrete doelen die niet in actie komen. Komt dit door een gebrek aan zelfvertrouwen? Gebrek aan kennis en vaardigheden? Niet uitgenodigd worden?

Is er iets wat je kan doen om in actie te komen?

Splising 3 Actie en wereld.
Het kan zijn dat er een actie is ontstaan en vervolgens niet overeenkomt met de behoefte in de wereld. Het draagt  niet bij tot een verbetering van jezelf, de ander, de cultuur of de natuur. De vraag is nu; kijk ik wel de goede kant op?

Luisteren transformeert.
Wanneer er een integratie is op alle drie de niveuas ervaart iemand zijn of haar leven als zinvol, waardevol, betekenisvol, etc Het luisteren naar elkaars ervaring zoals die NU is met een intentie van er wederzijds  beter uitkomen, is transformerend.  Dit is gelijk een definitie van een relatie. Wanneer er geen intentie is om er samen beter uit te komen kun je niet spreken van een relatie. Het beste wat je voor elkaar kan doen is luisteren en eventueel samenvatten wat de ander heeft gezegd.

Waarheid is wat er NU is en dat volledig onder ogen zien is transformerend.

Dat is wat we doen in de Authenticiteitcirkel en het Focussen naar Essentie. We zijn met elkaar en luisteren open naar elkaars ervaring in het moment zonder iets te willen fixen of veranderen.

[wysija_form id=”2″]

Stel hier je vraag