Zijn is geestelijk open staan voor elke ervaring. Ervaring bestaat uit lijflijke sensaties en gedachten. Door geen ja en geen nee te zeggen tegen het ervaren ontstaat er een ondergrond van stilte. De makkelijkste instructie is: verblijf in de conceptloze aanwezigheid, ik ben. Dit kun je de hele dag doen door niet te doen. Je hoeft niet perse op een meditatie kussen te gaan zitten. Het kan in volle actie. Wanneer je verliefd wordt op deze beoefening ontstaat er vroeg of laat een toestand van Zijn.

Oefening in Zijn.
Voel een paar minuten je lichaam zonder er iets aan te willen veranderen. Kun je de steun voelen die er NU is? Het lezen van deze text, de stoel waar je op zit, de ruimte waar je bent. Luister naar deze geleide whole body focusing instructie. Wanneer ontspant in de gewaarwording van steun of verbinding met iets buiten je lichaam wordt het ervaren meer wakker en meer bewust. In dit Zijn komt er vanzelf iets op; een gevoel van richting of zin(geving). Een volgende stap. Het lichaam en geest mechanisme heeft een innerlijke intelligentie die in beweging komt door simpelweg aanwezig te zijn.

In dit Zijn is alles welkom. Weerstand, lijden, angst, woede, extase, genieten, alles. Al deze gewaarwordingen gebeuren in de ruimte van bewustZijn. Deze ruimte is open voor alles. In deze open houding brandt alles op en verdwijnt de lading. Het opbranden gebeurt vanzelf en is vooral een lichamelijk dragen van lijflijke sensaties. Wanneer je een paar minuten op een focussende manier aanwezig bent ontstaan er enkelvoudige essentiele kwaliteiten zoals rust, kracht, verbinding, helderheid en liefde. Ook hier kun je de ruimte voor Zijn. Jij bent de Kennendheid van dit alles.

In dit Zijn ontstaat een er vanzelf een verdieping. De verdieping is dat je jezelf herkent als Kennendheid of het Absolute. Je identiteit verschuift van lichaam, denken en voelen naar vormloosheid. De ene kant is dat je jezelf ervaart als Niets en dat voelt aan als de bron van alles. De andere kant is dat je jezelf ervaart als Alles en dat voelt aan als een uitdijende versmeltende ervaring van opgaan in de dagelijkse realiteit.

Stel hier je vraag