Ik kom uit een lange rij van Tibetaanse leraren en ben een reincarnatie van Rinpoche Tomulek

Dat klinkt misschien interessant, maar het is onzin. Ik ben geen enkele autoriteit, ik verwoord iets wat jij al bent en weet. Alles wat ik schrijf en beweer zul je zelf kunnen en moeten vinden in je directe ervaring. Alleen dan stopt het zoeken, word je twijfelloos helder en raak je niet meer van streek door heftig of langdurig lijden. Ik ga mijn inzichten uitleggen aan de hand van de meditaties die ik heb ontworpen om ervaringsgericht te leren. Dit is vele male efficienter danpraten en boekjes lezen.

Inquiry/Focusing.

Het begint met het lichaam. Het lichaam is gemaakt van energie (brahman) en daarom kan het zichzelf realiseren als energie. Het lichaam is de deur naar multidimensionele perspectieven van jezelf. Dat is bijvoorbeeld ook de reden dat psychedelica werkt via het lichaam. Zonder lichaam is er geen ontwaking of verlichting.

Daarnaast is het lichaam een unieke structuur en is er een ervaring van iets persoonlijks (jiva). Dat woord persoonlijk staat dan voor een persoonlijke essentie, iets authentieks, terwijl het toch bestaat uit iets universeels. Dat universele zou je bewustzijn, iets of god kunnen noemen. Dat is wat je bent.

Er zit iemand achter die ogen, in dat lichaam

Dat is wat je (ook) bent. IK (universele energie) ben ik (uniek persoon). Met manier van inquiry is gebaseerd op het werk van Eugene Gendlin, AH Almaas en Nisargadatta. Het laat je direct alle perspectieven ervaren van persoonlijk lijden tot onpersoonlijke non dualiteit in een half uur. Het herhalen van deze ervaringsstructuur maakt jouw beleving van identiteit en identificering totaal flexibel. Dat is de basis van Fundamenteel Welzijn. Het lijden en het persoonlijke verdwijnt niet, het wordt juist meer voelbaar en ervaarbaar en tegelijk overstegen. Er is afstand en nabijheid tegelijkertijd. Geen hocus pocus, lichtflitsen of mystiek. Het lichaam maakt non duale essenties zoals aanwezigheid (ik ben), ruimte, leegte, vreugde en iefde aan door enkele minuten bij bepaalde lichamelijke sensaties (van lijden) te blijven. Deze non duale essenties geven de rust om de kennendheid op te merken en jezelf te ervaren als deze kennendheid. Deze soort van ervaring ontspant in iets Absoluuts. Een weten wat je bent.

Inquiry helpt om de juiste afstand te vinden tussen je non duale ervaring van jezelf als bewustzijn waar geen enkel probleem is en de psychodynamische structuren die zich afspelen als drama/karma in de wereld.

Er is geen verlichte, ontwaakte of volgroeide staat. Ontwaking en groei gebeuren elke seconde

Authenticiteitcirkel.

Omdat je jezelf altijd weer als iets persoonlijks ervaart, omdat je bijvoorbeeld moet werken, een relatie hebt of je kinderen te woord staat zul je met dit principe om moeten gaan van jezelf ervaren als het Absolute en als persoon (lichaam, denken en voelen).

Ik ervaar mezelf als heel veel dingen tegelijkertijd en waar de aandacht heen gaat wordt dominant. Zo kan ik mezelf als liefde ervaren waar geen tijd, plaats en problemen zijn. Ik ervaar mezelf ook als Ferry met opkomende herinningen en behoeftes die ik kan uitleven in tijd en ruimte.

In de cirkel leer je al deze perspectieven in contact te brengen, te verwoorden en te ervaren dat dit mogelijk is. Voorbij de sociale normen, waarden, angsten en schuldgevoel ligt de vrijheid in contact. Dit hoef je maar een paar keer te ervaren om jezelf geheel vrij te bewegen in contact.

Drie principes die bij de persoon horen zijn;
1. de behoefte aan langdurige zorgzame relaties.
2. zingeving is een primaire impuls en komt voort uit het volgen je hoogste impuls of waarheid 3. het lichaam streeft van nature genot na en vermijdt pijn.

Wanneer je jezelf niet hecht aan een voorkeur in deze principes ben je als persoon volledig vrij.

Twee andere hulpmiddelen die ik in de cirkel gebruik zijn de vijf principes van circling europe en een beschrijving van de impliciete hulpvraag die elk persoon heeft in het aangaan van hechting en contact.

Telt het voor jou, dat ik steeds maar weer, in hetzelfde cirkeltje ronddraai?

Mijn ervaring is dat wanneer je in al deze perspectieven kunt zijn er vrijheid is. En hoe je dat noemt…..? Hieronder een les van Ram Dass waarvan ik vind dat hij een goede balans tussen ontwaking en groei in de wereld vertaald.

Elke situatie in je dagelijkse leven is een middel om jezelf te realiseren en daarmee om als groep verder te komen in liefde en samen leven

Stel hier je vraag