.Cultuurverandering begint met een idee. Met een idee bedoel ik een uitgebreide rauwe beschrijving van een richting. Het idee moet passen in de tijdsgeest en zichzelf verbeteren en voortplanten in de maatschappij. Uiteindelijk dient het idee zich middels instituten te vestigen in de maatschappij. Wanneer het blijft werken als een oplossing voor een beter leven voor het geheel wordt het een ideologie en als die blijft werken wordt het idee een onsterfelijke geestelijke mythe. 

Ontwaking is een mythisch idee

De laatste drie of vier blogs gingen om mijn onderzoek naar de vorming van het collectieve bewustzijn. Dit begon ergens rond het ontstaan van de pandemie en het introduceren van allerlei maatregelen vanuit de overheid. Ik was verbaasd over de snelheid waarmee wij als mensen onze cultuur en daarmee ons collectieve bewustzijn konden veranderen. Een beetje druk vanuit de overheid en een paar instituten en we zijn geprogrammeerd. Het onderzoek bracht me bij dingen als hoe vindt cultuurverandering plaats en hoe beinvloed internet ons collectieve bewustzijn.

Vanuit een advatisch of ontwaakt perspectief is dat wat ik ervaar een droom gemaakt uit mijzelf als bewustzijn. Vanuit dit perspectief is alles perfect en hoeft er niets extras te veranderen dan wat er al gebeurt. Alles is zoals het is. Elk menselijk probleem zoals bijvoorbeeld een dreigende uitsterving van de mensheid of de opwarming van de aarde wordt als echt ervaren, maar is tegelijkertijd niet echt. De ultieme waarheid is dat ik bewustzijn en de creatie ben. Dat is alles. Bewustzijn is onverwoestbaar en onveranderlijk.

Ik kom uiteindelijk weer bij een idee van deproblematerialisering van de cultuur. Er is een geluk om niets (zelfrealisatie) en van daar uit kunnen we leven zoals we willen. Iedereen volgt zijn of haar hoogste impuls en dan zien we wel waar het heen beweegt. Elk mens, elk dier. elke plant en elke planeet is eindig.

Het ervaren van een probleem komt voort uit het perspectief van het lichaam, denken en voelen wat wil overleven en tijdens het leven materiele luxe wil. Zo heeft het zich ontwikkeld. 

De staat van de mensheid en de wereld zijn niet problematisch, maar feitelijk. Er hoeft niets mee te gebeuren en het mag wel. Het heeft een eigen verloop. Het blijven nog steeds problemen in het kader van het overleven van de mensheid, alleen is er vanuit een ontwaakt perspectief niet echt iets aan de hand.

Ontwaking hoort bij ouder worden en heeft onder andere te maken met de aanvaarding van de lichamelijke dood.

Fundamenteel Welzijn is dan nog steeds een werkzame teaching. Ontwaak en groei. Groei is voor mij dan meer de existentiele groei van langdurige zorgzame relaties en zingeving (verantwoordelijkheid nemen voor iets wat jij belangrijk vindt).

Stel hier je vraag