Ontwaking.
Voor diegene die het fenomeen ontwaking of zelfrealisatie ervaren of wezenlijk kennen is het duidelijk dat dit alles vervullend is. Tegelijk is dit fenomeen niet de hele ervaring van het mens zijn. Het is alsof de probleemloze achtergond van het bestaan, wat er altijd is, naar de voorgrond wordt gehaald.

Deze ervaring wordt beschreven door mensen die psychedelische drugs of plantmedicijnen gebruiken. Het blijkt dat de upanishads, waarop de advaita vedanta leunt, ook voort is gekomen uit het gebruik van een dergelijk middel (soma). Het idealiseren van deze non duale staat is voor mij geen helderheid. Waarheid is complexer en meer geintegreerd. 

Groei.
Groei heeft voor mij te maken met een ander fenomeen, namelijk het leven als een persoon in een gemeenschap. Wanneer ik mij als bewustzijn identificeer met het lichaam, denken en voelen is er gelijk een ander en een samenleving. In deze samenleving is er spraken van oneindig soorten van groei. Ik bespreek met name het verlangen naar langdurige zorgzame relaties en zingeving. Beide aspecten hebben in de kern te maken met het overleven van de persoon (lichaam, denken en voelen).

Actie (werk).
Een belangrijk onderdeel van actie in ons leven is werk. Werk is op de een of andere manier het centrum van ons leven geworden en vaak ook het centrum van onze identiteit gekomen.

Wat betekent werk in relatie tot jouw leven? Werk je zoveel dat je de kwaliteit van leven vergeet en fysieke uitputting ervaart? of is er ruimte voor stilte en afstand, waarbij er een zijnskwaliteit in het werk terug te vinden is?

Een obsessie voor werk leidt naar lijden, wat is nu juiste actie?

Over werk kun je op verschillende manier nadenken;

1.Dagelijkse cyclische arbeid om (als gezin) te overleven. Dit is verbonden aan geld verdienen en consumeren.

De verslaving aan consumeren kan de activiteit van werk leeg en voedingsloos maken

2.Het produceren van duurzame producten en omgeving waarin de mens zich beweegt (bv. huizen, steden, economie, natuurgebieden, auto’s).

Wordt de productie gedreven door winst maximalisatie of werkelijke behoefte?

3.Een jezelf actief inbrengen in de publieke sfeer met nieuwe inzichten om de samenleving vooruit te brengen. Door nieuwe ideeën te produceren en te communiceren kan er draagvlak ontstaan in de maatschappij en een onderdeel van de cultuur worden.

Is werk een roeping of een noodzakelijke activiteit? Wat is de essentie van leven?

Ik doe alle drie de vormen van werk en iets in mijn systeem voelt de balans en richting aan. Wanneer ik in het moment de hoogste waarheid of energie volg lijkt er afstemming met het geheel te zijn. Er kunnen dagen zijn waarin ik niets of weinig doe en dagen waarin ik totaal actief ben. Het komt in golven. Bewustwording van het volgen van deze  flow is voor mij verantwoordelijkheid nemen en leidt tot een gevoel van zingeving. 

Alles is direct verbonden met elkaar en lichamelijke sensaties geven informatie

In onze cultuur is werk het centrum geworden van leven. Geluk wordt gezien als succes. Succes is geld, materie, macht en status. Tegenwoordig zijn er nieuwe concepten zoals; het passieve inkomen waarbij het ideaalbeeld is een een vier urige werkweek en leven op het strand. Wat als het centrum van leven ergens anders ligt dan in dit soort ideaalbeelden? Er is wat mij betreft een totaal andere beweging nodig; tijd, energie en rust voor inquiry naar de goddelijkheid en essentie van leven.

Langdurige zorgzame relaties.
Wanneer mensen op hun sterfbed liggen hebben ze het meeste spijt van het niet genoeg aandacht geven aan hun belangrijkste relaties. Dit fenomeen speelt in mijn ervaring elke dag. Wanneer mijn relatie met mijn vriendin, kinderen of collega’s niet goed verloopt is er een gevoel van onprettige leegte. Mij is opgevallen dat elk mens een sterk verlangen heeft naar een of meer langdurige zorgzame relatie(s). Dit is een onderdeel van het lichamelijke functioneren. We krijgen nauwelijks geleerd hoe je een dergelijke relatie kunt opbouwen. Dit is onderdeel van Fundamenteel Welzijn.

Lichaam.
Het lichaam is de sleutel tot ontwaking, groei en actie. (werk, zingeving en langdurige zorgzame relaties). Het lichaam bevat een enorme wijsheid en ik zie het als mijn taak om dit te onderzoeken en te delen met anderen.

Het lichaam staat in direct contact met de omgeving en weet de volgende stap. Het is intelligenter dan het denken en voelen, want het denken en voelen komen voort uit het lichaam in relatie tot het geheel..

Mijn ervaring is dat Fundamenteel Welzijn ontstaat in het begrijpen van en leren omgaan met het lichaam. Het lichaam is ruimte met de capaciteit om te ervaren. Leven is een voortdurend ervaren. Ervaren is de bron van denken, voelen en volledige stilte.

Na dertig jaar ingevroren te zijn geweest als expiriment loop ik weer eens de straat op. Ik kom op het centraal station van Amsterdam. Wat me vooral opvalt is dat mensen voortdurend naar een apparaatje staren wat ze in hun hand vasthouden. Af en toe orienteren ze zich in de ruimte en kijken dan weer naar dat apparaatje. Ik weet niet wat het is, maar het heeft iedereen in zijn grip.

Drie vormen van inquiry.
Vanuit mijn ervaring met zelfonderzoek en het dagelijkse leven heb ik drie vormen van inquiry ontwikkeld die kunnen helpen in het ontwikkelen van Fundamenteel Welzijn. Het zijn eenvoudig aan te leren lichamelijke technieken die naar een oneindige diepgang in mijzelf en met anderen leiden. Het is een vervolg op wat ik heb geleerd van mijn leraren. Ik wens dat mijn werk weer een bron van inspiratie wordt voor anderen. De drie vormen zijn; authenticiteitcirkel, partner inquiry en embodied satsang. Op deze website heb ik ze omschreven.

Vanuit dit werk is er nog een vierde vorm van inquiry aan het ontstaan en dat is Realplay. Een manier van zelfonderzoek waarbij je liefdesrelatie centraal staat. De liefdesrelatie heeft veel mogelijkheden om tot ontwaking, groei en actie te komen.

Stel hier je vraag