maksiem1Zelfonderzoek overtuigt zichzelf. Dit gebeurd bijvoorbeeld door te ervaren dat er zoiets is als ´zuivere goedheid zonder tegendeel´ (de dimensie liefde). Dit is een subtiele laag in de ervaring die er altijd is en verstoort kan worden door een enkele gedachte. Een ervaring van een paar seconde ´conceptloze aanwezigheid´ brengt dit direct aan het licht. Wanneer je deze ervaring van ´zuivere goedheid´ ervaart lijkt het eerst alsof het ergens anders vandaan komt. Van de leraar of toeval. Door dit verder te onderzoeken en te ontdekken dat deze ervaring zich makkelijk herhaalt ontstaat er  vertrouwen in het zelfonderzoek. Het werkelijke vertrouwen komt voort uit de ervaring van ´zuivere goedheid´ zelf, want hier is geen twijfel of onzekerheid. Het voelt aan als een serene frisse liefdevolle substantie. Het bestaat uit zuivere onverwoestbare zachte kracht. Dit is de kern van iedereen.

De volgende stap is dat jij jezelf gaat ervaren als deze ´zuivere goedheid´. Dat jij het bent. Dat is een omslag in het ervaren van je identiteit. Dit zal een tijdje raar aanvoelen, omdat je gewend bent om jezelf als een persoon met een lichaam en een verhaal te ervaren.

De volgende stap is wennen aan deze toestand. Dat is wat meditatie is, wennen aan jezelf. Deze woorden zullen je op dit moment misschien niet overtuigen, je zult het zelf moeten onderzoeken. Ik kan je alleen zeggen dat de woorden waar zijn, omdat ze uit deze waarheid komen. Ik heb geen enkele twijfel over de juistheid en haalbaarheid ervan. Ik heb het bij mezelf en anderen zien gebeuren. De juiste instructie en de directe spiegeling kunnen belangrijk zijn, omdat dit in het gewone leven nauwelijks gebeurd. Zelfs bij psychologen en leraren komt dit weinig voor. De gemiddelde psycholoog herkent geen essentie en bij een leraar zijn de groepen vaak te groot. Wanneer je een leraar hebt ga dan het persoonlijke contact aan, breng veel tijd met hem door en stel vragen.  Je zult er geen spijt van krijgen.

 

Stel hier je vraag