Wat je zoekt, is je Zelf

De context waarin ik werk heeft drie componenten;
1.lichaamswerk (verbonden ademen, soms aanraking, soms trauma release),
2.inquiry (focussen, psychoanalyse, enneagram)
3.directe verwijzing (advaita vedanta).

De kern is het ontwikkelen van een open houding. Door in een open houding te verblijven wordt alles helder.

Wat ik ben tegengekomen in mijn zelfonderzoek is dat de directe realisatie van wat ik ben samengaat met een geleidelijk doorzien van de structuren van de persoon. Ik bedoel dan de persoon in een psychoanalytische zin die bestaat uit een gevoel van een afgescheiden zelf met driften, hechtingsstructuren en afweermechanismes. Dit gevoel van afgescheiden zelf is een energetische lichamelijke constructie die door een grondig zelfonderzoek transparant wordt.

Het lichaam is hierin een essentiële brug. Lichaamswerk ondersteunt deze ont-wikkeling, omdat het de energiestromen in het lichaam versterkt waardoor gevoelens en structuren beter zichtbaar worden.

Wanneer je serieus bezig bent met een zelfonderzoek zul je ervaren dat er een onmiddelijke onpersoonlijke realisatie is van iets absoluuts en tegelijk een persoonlijk leven met grenzen, verlangens, achtergrondgevoelens en voorkeuren. De kunst is om te verblijven met wat er op dat moment is. Dat is waarheid! Wanneer er een voorkeur voor het een of het ander ontstaat komt je ontvouwingsproces vast te zitten. Het is belangrijk om in alles wat zich aandient te ontspannen en een onderzoek te beginnen. Laag voor laag, moment voor moment.

Lichaamswerk maakt je bewust van voelen en maakt het mogelijk om met de aandacht naar binnen te gaan. De zintuigelijke waarneming richt zich in het lichaam. Wanneer je alle sensaties in het lichaam kan ervaren en toelaten dan kun je de wereld ook laten zijn zoals die is. Er ontstaat ruimte en onthechting van innerlijke patronen en het dagelijkse leven wat bestaat uit genot nastreven, pijn vermijden en overleven. In deze ruimte wordt het mogelijk om te ervaren dat ´jij´ bewustzijn bent.

Dan kom je bij de onmiddelijke ervaren van je Zelf. Deze realisatie is elk moment mogelijk, omdat je al bent wat je zoekt. Met een beetje hulp en de juiste focus kun je dit snel ervaren. Feit is echter dat de aandacht zal blijven wisselen van deze directe (extatische) ervaring naar de waarnemingsstructuren die een beeld van een persoon creëren. Vooral in relatie met anderen worden de structuren van behoeftigheid steeds weer zichtbaar.

Hier komt inquiry om de hoek kijken. Door te ervaren dat de basisstructuur van de solide persoon een gevoel van inadequatie is kun je hiermee leren zijn en er doorheen zakken. Gevoelens van inadequatie zijn; een te kort, een gemis, een gevoel van waardeloosheid, een gevoel dat er iets niet klopt, een langdurig onvervuld verlangen, etc. Deze gevoelens van te kort vormen de basis van verstoorde vormen van contact met andere. In relatie worden ze vaak uitgespeeld op het gebied van sexuele en intieme behoeftigheid of juist grenzen.

Inquiry is een actieve en subtiele oefening in bewustzijn waarbij je elke hechting aan genot of andere voorkeur uiteindelijk dient op te geven. Alleen ´zijn met wat er is en niets veranderen´ brengt werkelijke verandering. Relaties met anderen spelen hierbij een grote rol, omdat het meeste ongeluk wordt ervaren in en door contact met anderen. Het is grotendeels hechtings en contact problematiek wat weer een directe bewuste of onbewuste connectie heeft met de drang om te overleven.

Het gaat er niet om dat je wat ik hier schrijf domweg aanneemt. Ik nodig je uit om een zelfonderzoek te beginnen. Jouw eigen onderzoek zal zichzelf vroeg of laat moeten gaan bewijzen. Het bewijs zal zijn meer ruimte, meer geluk en minder lijden.

Het is ook zo dat alles wat ik hier schrijf uit zal komen in een eerlijk zelfonderzoek, omdat het waar is. Dingen zijn eenvoudig. Ik ben niet arrogant of alwetend, ik ben realistisch en ervaringsdeskundig. Mijn drijfveer is dat iedereen in ieder geval moet weten dat er de mogelijkheid is van zelfonderzoek en zelfrealisatie. Het wordt niet verteld op school en in de opvoeding en ik heb de wens dat iedereen ervaart wat het is om vrij te zijn.

Zelfonderzoek is net als Yoga, wanneer je het serieus beoefend wordt het lichaam steeds lichter. In Zelfonderzoek wordt de lading van ´de persoon´ steeds lichter.

 

Stel hier je vraag