In de vaardigheid focussen zijn alle instructies naar geluk en verlichting in het moment terug te vinden

What is split off, not felt, remains the same. When it is felt, it changes. Most people don’t know this. They think that by not permitting the feeling of their negative ways they make themselves good. On the contrary, that keeps these negatives static, the same from year to year. A few moments of feeling it in your body allows it to change. If there is in you something bad or sick or unsound, let it inwardly be, and breathe. That’s the only way it can evolve and change into the form it needs.

Eugene Gendlin (1926-2017)

Inmiddels heb ik meer dan vijfhonderd focussessies gegeven en heb ik geëxperimenteerd met allerlei vormen zoals contact maken en groepsmeditaties via de felt sense. Ik ben nog steeds diep onder de indruk van het focussen en het wordt alleen maar meer.

De felt sense is een lichamelijke sensatie ergens tussen je bekken en je keel. De sensaties zijn uiteenlopend en zijn elke keer anders. Wat me bijvoorbeeld opgevalt is dat het vaak een verkramping, een zeurende pijn of een drukkend gevoel is. De kern van de sensaties liggen meestal rond een chakra gebied. Wanneer je bij zo’n sensatie blijft krijg je niet alleen informatie over je leven, maar kom je ook tot de ervaring van de ruimte waarin dit zich afspeelt.

In deze beweging van de geest, wat je ook ego zou kunnen noemen vindt er een energetische verandering plaats. Dit wordt in het focussen een bodily shift genoemd en dit kun je direct ervaren als een opluchting, een bevrijding. Je voelt dat dingen gaan stromen, tintelen en bewegen. Dit raakt aan allerlei lichaamsgerichte methodes voor bevrijding.

De felt sense ligt voor de vorming van emoties en gedachtes waardoor je ook voorbij ik-structuren, cultuur en andere denksystemen ervaart. Wanneer je een felt sense ervaart en volgt ben je uit de verhalen en in de onmiddellijke ervaring.

De kern van de felt sense is kennendheid. DAT wat kent. Stel je eens voor dat er zoiets als een niet-substantie bestaat waaruit alles is opgebouwd. Het universum, de ervaring, een steen, alles is opgebouwd uit kennendheid en jij  bent DAT. Deze subtiele ervaring is te realiseren in een focussessie, omdat er een vertraging plaatsvindt die volledig natuurlijk verloopt.

Mijn ervaring is dat elke lichaam een eigen ritme heeft om bij deze ervaring te komen. Iemand met adhd heeft een snel tempo waarbij de felt sense in en uit contact gaat. Tijdens een sessie geef ik in een hoog tempo dingen terug, anders gaat het contact met de felt sense weg. Bij sommige mensen is het tempo juist enorm traag en dat zie je dan ook terug in hun dagelijkse leven. Tijdens een sessie vallen er lange stiltes. Anderen kunnen zich aan deze traagheid irriteren, omdat het niet onder het gemiddelde tempo valt. Uiteindelijk is het zoals het is.

Door je eigen lichaamsritme te aanvaarden ben je vrij en hoef je jezelf niet te vergelijken met het gemiddelde.

Wat ook mooi is is dat alle gevoelens en interacties van overdracht en tegenoverdracht wegvallen in het focussen. Dit komt, omdat de luisteraar er geheel voor de ander is. Alles strijd en minderwaardigheid gaan uit het contact en worden een innerlijke ervaring. Vanuit dit gegeven ben ik ook oefeningen gaan doen in contact maken. Door alles bij jezelf te houden ontstaat er paradoxaal echt contact.

Een andere vorm is met zijn allen tegelijk in meditatie gaan met de felt sense van dat moment als kern. Dit brengt een groepsbewustzijn tot leven wat weer een andere dynamiek heeft. Ook hier blijf je zo bij jezelf dat er een totale vrijheid in contact is.

Vanuit het focussen ben jij een eenheid met de omgeving. Jij en de omgeving zijn een oneindig interacterende ervaring. Wanneer je dit echt tot je door laat dringen voel je jezelf als alles. Niet esoterisch of conceptueel, dat is het mooie van focussen; het is een onmiddellijke ervaring. Je identiteit, beleving van tijd en alle afgescheiden ervaringen smelten in een proces van hooguit een half uur.

Er wordt ook niets vastgezet of opgehemeld. Alles is voortdurend in beweging en het lichaam weet wat zijn oorspronkelijke vrijheid is. Het lichaam is een met het universum en superintelligent. Alle zingevingsproblemen ontstaan in het belemmeren van de stroom van het lichaam. Dit kunnen gedachte structuren zijn en trauma’s. Zelfs voor trauma’s weet het lichaam de oplossing. Dit is uitgediept in bijvoorbeeld sommatie experience, waarbij focussen ook de kern is.

Het idee en de ervaring is dan ook dat wanneer je verliefd wordt op de felt sense alles vanzelf gaat. Er is geen leraar of therapeut nodig.

Stel hier je vraag