Mijn diepste verlangen is wezenlijk contact. Wezenlijk contact begint met het ervaren van al mijn lichaamssensaties. Wat zijn mijn behoeftes, hoe voelt mijn stagnatie, kan ik mijzelf als essentie ervaren, wat is de impact van de wereld op mij, etc. Alles wat ik ervaar en niet ervaar begroet ik met een zachte open houding. Bewustzijn staat open voor alles. Het lichaam is een contactorgaan.

De persoon, de ander en de wereld zijn sensaties in mijn lichaam

In het voelen zonder weerstand komt er elk moment richting in mijn leven. Voor het denken is dit moeilijk te bevatten. De stroom van het leven loopt via het lichaam, denken en voelen. Door de impact van een ander en de wereld in mijn lichaam met een open houding te ervaren ontstaat er wezenlijk contact. Dit lijkt eenvoudig, maar dat is het niet. In het wezenlijke contact liggen veel pijnlijke en intense lichaamssensaties besloten. Pas wanneer ik de pijn en de extase beide kan ervaren is er wezenlijk contact met het leven. In het ervaren van wezenlijke verbinding ontstaat er een diep gevoel van vervulling en thuiskomen.

Het oefenen met wezenlijk contact is een onderdeel van het Focussen en de Authenticiteitcirkel. Het Focussen legt de nadruk op het contact met jezelf. De Authenticiteitcirkel legt de nadruk op het contact met de ander en de wereld.

Kom het eens ervaren, dan weet je wat ik bedoel. Lezen of praten over is totaal iets anders dan het werkelijk ervaren. Het enige wat ik je vraag is je ervaring zelf te dragen. Dan ben je je eigen leraar. Het leven geeft je specifieke ervaringen om te groeien. Alle lessen die je nodig denkt te hebben liggen besloten in je dagelijkse ervaring. Je hoeft nergens heen of vrij te worden. Jouw leven klopt zoals het is en dat is soms moeilijk om te zien, omdat er geen lijn in lijkt te zitten.

In mijn ervaring dient het leven om in totale vrijheid en in totale verbinding te komen met wat er is. Jezelf realiseren als bewustzijn is slechts een onderdeel. Er helemaal zijn als mens en jezelf vrij en authentiek uiten voorbij normen, waarden, regels en aannames is ook een onderdeel van totale vrijheid. Werkelijke liefde is alles ervaren en steeds weer openstaan voor wat zich aandient in jou, de ander en de wereld.

Stel hier je vraag