Er zijn ontelbaar verhalen over geluk en hoe ik mijn leven zou kunnen of moeten leiden (ideaalbeelden). Deze verhalen zijn verwoordingen van ervaringen. Deze ervaringsverhalen kunnen voortkomen uit duizenden jaren leven als mens en korter. De verhalen zijn therapeutisch, spiritueel, zakelijk, wetenschappelijk, cultureel, evolutionair, religieus, materialistisch, etc. Geen enkel verhaal voldoet. Wat ik mezelf ook vertel het is slechts een deel van de situatie. Alle verhalen bevatten waarheid en beperkingen. Met welk verhaal meet jij jouw leven?

Lijden en pijn zijn onvermijdelijk

Een instructie die overeind blijft staan is; laat elke hechting aan een voorkeur los. Dit gebeurt alleen wanneer je ziet dat alles relatief is, zelfs het Absolute. Een hechting aan de voorkeur voor ontwaken leidt naar lijden. Een hechting aan de voorkeur voor succes leidt naar lijden. Een hechting aan de voorkeur voor geluk leidt naar lijden. Een hechting aan-wat-dan-ook leidt naar lijden. Het loslaten van elke voorkeur bevat ook lijden. Lijden is niet te voorkomen, het wijst je de weg naar diepere staten van zijn.

Voorkeuren blijven bestaan op basis van genot nastreven en pijn vermijden. Wanneer je dit principe begrijpt en loslaat is er wat er is. En dat wat er is, is onbeschrijvelijk, oncontroleerbaar, niet met het denken te bevatten in zijn totaliteit. Het is wel mogelijk om het te zijn in het moment.

Laat elk verhaal los over hoe het leven is of zou moeten zijn

Soms is er een gevoel van niet goed genoeg zijn, niet gehoord en gezien voelen en soms is er een gevoel van extase zonder reden of een ander tijdelijk geluk. Gewaarzijn is er vooral in de wakende staat. In de slaap staat ben ik me meestal niet bewust van mijzelf of een bestaan. Ik kan een sensatie van lijden transformeren naar non duale essentie. Ik heb twee dochters. De theorie van ontwikkelingspsychologie herken ik in mijn leven. Soms heb ik weken geen zin in sex. Mijn werk doe ik goed en niet goed. Ik ben ontevreden over mijn leven en ik hou van mijn leven.

Stel hier je vraag