fbpx

Inquiry is subtiel energetisch werk waarbij je lichamelijke sensaties (felt sense) volgt en daarbij opkomende overtuigingen, beelden, kleuren en gebaren onderzoekt, verwoord en begrijpt.

In het uitspreken van wat je ervaart vindt begrip en verandering plaats

Al deze symbolen zijn levensenergie in een vorm die wij taal, beelden, kleur en beweging noemen. Het geeft informatie over het leven in een lichaam wat in direct contact staat met anderen, de omgeving en het universum.

Wat jij bent is pure kennendheid, bewustzijn en DAT wat aan alle symbolen en energie vooraf gaat. Vandaar dat je dit allemaal kunt waarnemen en onderzoeken.

Non duale essentie.
Een fenomeen is wat ik (non duale) essenties noem. Dit zijn zachte, serene substanties zoals liefde, vrede, kracht, intelligentie, leegte, aanwezigheid, ruimte, helderheid, goedheid, vreugde, compassie, etc. Er zijn er honderden. Deze essenties zijn een bron van fysiek geluk en de deur naar het goddelijke mysterie of zoals ik het meestal noem; het Absolute.

Het lichaam is veelzijdig;
– het weet hoe het zich goed kan voelen
– het is in direct contact met alles
– het kan zichzelf helen
– het heeft de capaciteit om te weten
– het maakt via lijden non duale essentie
– het weet de volgende stap in het persoonlijke leven
– etc.

Al deze capaciteiten kun je ontdekken in (partner) inquiry.

Enneagram.
Een mooi instrument vind ik de enneagram waarin je letterlijk je innerlijke energie of gevoelsleven kunt lezen. Wanneer je jouw type weet heb je een landkaart om je eigen ontwikkeling te volgen en efficient te laten verlopen.

Er wordt in detail beschreven hoe je in je jeugd de natuurlijke essenties bent verloren en de gaten die daardoor zijn ontstaan hebt gevuld met imitaties. Dit is een interessant model om eens te onderzoeken wanneer je met inquiry bezig bent of begint. Ik raad vooral het boek de spirituele dimensie van het enneagram aan van Sandra Maitri en al het werk van AH Almaas rondom dit thema (bv negen facetten van eenheid).

Negen types.
Zo probeert het type acht steeds zijn omgeving te controleren en te overheersen. Wanneer er iets niet goed is streeft hij of zij naar wraak en lust. Dit zijn handelingen die de essentie van onschuldige kracht proberen te imiteren, maar het is hard en uit contact. Wanneer je het verschil voelt tussen de imitatie en de natuurlijke essentie wordt dat duidelijk.

Ik heb bijvoorbeeld type zeven. Die imiteert het gevoel van het geluk in soberheid met onmatig nastreven van leuke dingen en plannen maken. Er is een subtiel en tegelijkertijd groot verschil in het ervaren van onmatigheid en de rust in soberheid.

Zo heeft elke type zijn imitaties en voorkeur voor bepaalde natuurlijke essentie. En elk type heeft toegang tot een bepaalde eenheidservaring.

Share This
Stel hier je vraag