Meditatie is een ervaring die door het denken heen breekt en dat geeft een vorm van vrijheid

Denken is een energie die bestaat uit het symboliseren van waarnemingen. Denken is een associëren van concepten (andere woorden zijn overtuigingen en gedachtes). Soms gestructureerd en gefocust en meestal is het een chaotisch gebeuren. Deze concepten zijn ontstaan uit directe ervaringen en zijn vertaald in wat wij woorden noemen. Door te geloven dat jouw concepten waar zijn ontstaan er vaste patronen, een karakter, een persoon en daarmee een soort gevangenis. Er ontstaat een gesloten systeem zonder deuren.

De persoon bestaat louter uit concepten. De directe ervaring is zonder tijd en persoon

Denken is goed. Denken is intelligentie en informatie. Het helpt het lichaam te overleven en het vertaalt diepere ervaringen in woorden. Denken is goddelijk. Het denken wat zichzelf vastzet door niet meer te onderzoeken wordt onwetendheid.

Mediteren is stilstaan bij het voelen en het denken. Door stil te staan kom je vroeg of laat bij pure conceptloze  aanwezigheid. Deze aanwezigheid voelt aan als ondefinieerbaar ruim, alwetend, sereen en vredig. Een simpel gegeven en bij iedereen te realiseren. Het is een onderdeel van ons menselijk bestaan. Dit is een natuurlijke ervaring. Deze ervaring gaat echter verder dan het denken kan bedenken en is daarom bevrijdend.

In de conceptloze ruimte worden de concepten doorzien als illusie

Dat is een reden om te mediteren. Vanuit het gevonden stiltepunt is dan ineens van alles mogelijk. Er blijkt geen gevangenis te zijn. Dan kun je open kijken naar al die emoties die het lichaam, denken en voelen creëren.  Dan ben je er pas echt als persoon, terwijl je ziet dat je bewustzijn bent.

De grootste verwondering die ik ken is het proberen te doorgronden van het uitdijende universum. Dat is echt onvoorstelbaar, zelfs in de pure aanwezigheid en het gevoel van alwetendheid veroorzaakt dit een overgave aan ‘niet weten’.

Een WOW….

Meditatie heeft een vergelijkenis met een een droom. In vijf minuten heb ik mezelf als een eeuwigheid ervaren in allerlei vormen en vormloosheid. Het opent een oneindige informatie en ervarings bron die als een bom door het beperkte persoonlijke leven trekt van overtuigingen en patronen. Beiden zijn echt en zijn tegelijk werkzaam. Ze beïnvloeden elkaar.

Het is EN EN…

Stilte en denken kunnen samen gaan, vormloosheid en persoonlijkheid kunnen samen gaan, alles is mogelijk.

En het eindpunt is wat soms het ‘Absolute’ wordt genoemd. De onkenbare Kennendheid van ‘wat je werkelijk bent’. Niet te bevatten en toch onmiddellijk te kennen. Het is een koan en het is aan jou dit te onderzoeken. Als je wil…als een mogelijkheid…een interesse…

Het leven is echt!

Stel hier je vraag