tai chijpHet tempo van de innerlijke ontvouwing naar geluk is langzaam. Het zintuiglijke waarnemen en het dagelijkse leven gaat veel sneller dan deze geleidelijke ontvouwing van bewustzijn. Dat is de reden waarom ik Tai Chi en Focussen zo fijn vind. Het zijn fysieke ´deuren´ om contact te maken met het tempo van de innerlijke ontvouwing.

Verlangens zijn een energetische oplading van de spieren. Wanneer je deze spanning ontspant ontstaat er verlangenloosheid en neemt de heilige wil of kracht het over. Wanneer je jezelf overgeeft aan deze kracht wordt alles moeiteloos en verloopt je leven spontaan. Het verloopt niet zoals het denken en herinneren wenst. Het is mogelijk om te ontspannen in Zijn en je leven te laten ontvouwen. Door een open en nieuwsgierige houding aan te leren wordt het leven een wonder.

Dat noem ik ´simpel leven´, ´genieten van eenvoud´ en ´het leven is echt´.

De techniek focussen van Eugene Gendlin komt ook overeen met dit natuurlijke tempo. In deze techniek volg je de lichamelijk sensaties. Wanneer je vanuit een focusstaat een vraag aan het lichaam stelt duurt het meestal rond de 15-30 seconden voor er een antwoord wordt gevormd. Focussen leert het systeem te vertragen en te luisteren naar de natuurlijke ontvouwing. Het eerste wat helder wordt in de vertraging is de voortdurende aanwezigheid van bewustzijn. Het medium om te kunnen waarnemen en te ontvouwen. In deze aanwezigheid is alles welkom en ben jij en de wereld perfect zoals het is. In het niets doen, ontstaat er elk moment een beweging. De individuele beweging hangt samen met de beweging van het gehele universum. Elke individuele beweging is een resultaat van het geheel. Wanneer je dat begint te ervaren verdwijnt de afgescheiden persoonlijkheid en begint er een ontspannen in ´wat je bent´. Het hele verlichtingsverhaal is een fysieke ontspanning.

In het begin is het moeilijk om alleen te ontspannen. Daarom zijn technieken en samen oefenen van belang. Uiteindelijk kom je alleen te staan in verbinding met alles.

Het lichaam en jouw leven volgen bepaalde wetten. Deze wetten van het lichaam, denken en voelen worden beschreven in de bio energetica en de psychologie. De waarheid ontvouwt zichzelf in aanwezigheid. Je hebt alleen iemand nodig om je te laten ervaren dat alles vanzelf gaat.

Een veelvoorkomende misinterpretatie van psychologie is dat je aan jezelf moet werken en de ervaring die je hebt moet beïnvloeden.  Een betere psychologie is leren ´Zijn met wat is´. Niets veranderen. Alleen gewaarzijn en dat gebeurt vanzelf. Ook het begrijpen van het waargenomene gebeurt vanzelf. Ontspan en laat je meevoeren door de intelligentie van het leven. Onschuldig als een kind steeds maar weer ontdekken waar je bent, hoe zit en hoe het moet. Een eeuwige beginner.

 

 

Stel hier je vraag