Een sexuele relatie is gebaseerd op overgave

Ik dacht toch even iets luchtigs in de naderende lente met haar vrijkomende energie. Er zijn in mijn ervaring twee hoofd redenen van vreemdgaan;

1.Biologische.
Biologisch zijn we geprogrammeerd om zo veel mogelijk nakomelingen te krijgen bij zo veel mogelijke partners in zo’n kort mogelijke tijd. Nou dat zegt genoeg. Dit verwijst ook naar een Freudiaanse (oedipale) kijk dat mentale ziekte vooral voortkomt uit het dilemma van hoe om te gaan met primaire (sexuele) behoeftes (id) en zogenaamde beschaving (superego). De bemiddelaar (ego) probeert die twee velden voortdurend in evenwicht te houden. Wilhelm Reich gaat juist experimenteren met de volledige orgastische impuls tot bevrijding.

2.Schizoide compromis.
Deze visie komt meer vanuit de object-relatie psychologie. Er is een innerlijke behoefte aan emotioneel contact (steun, zorg, liefde, ontvangen en gezien worden). Deze behoefte wordt op de liefdespartner en/of andere relaties in de buitenwereld geprojecteerd. De behoefte achter dit contact is bestaansrecht ervaren zoals je bent. Wanneer het contact en/of het bestaansrecht als eigenheid niet ervaren wordt is vreemdgaan een noodoplossing om dit toch te gaan ervaren. Er ontstaat een splitsing die zich uit in vreemdgaan. In vreemdgaan zijn er twee werelden die bewust of onbewust in stand worden gehouden. Niet helemaal in verbinding gaan met de vaste partner en ook niet met de losse partner. Dat is een schizoïde compromis. Er is geen overgave in het contact en er wordt iets achtergehouden. Vreemdgaan kan een onbewuste strategie zijn om niet de volledige emotionele verbinding en commitment met een ander aan te gaan. De reden is pijnvermijding: angst om niet geliefd te worden. Hier komen de relatie en sex verslaving vandaan. Prostitutie komt waarschijnlijk ook voort uit een schizoïde compromis.

In mijn beleving worden er in sexualiteit en intieme relaties altijd diepere patronen uitgespeeld en is het nooit een eenvoudig genot nastreven. Het zou kunnen dat een boek lezen of snowboarden ook vermijding strategieën zijn. Dan is vreemdgaan wellicht minder geladen. Bij mij speelt de taboe rondom sexuele gevoelens wel een rol in het voelen en denken over vreemdgaan.

Stel hier je vraag