Gezond eten is iets wat veel mensen bezig houdt. Het gaat om gezond en aantrekkelijk blijven of worden. Gezond eten is tegenwoordig niet gemakkelijk. Vrijwel alles in de supermarkt is bewerkt en gemanipuleerd. Er is zoveel bedacht om meer te produceren en te verkopen dat echt en onecht niet meer te onderscheiden valt voor de gewone consument. De voedselindustrie is tegenwoordig meer een gif producent. Bio industrie en overconsumptie zijn verbonden aan de groei van economieën en de kwetsbare economische structuren. We zullen het ermee moeten doen, het heeft allemaal een leven op zich. De kern is minder produceren, beter verdelen en simpeler leven.

Terug naar voeding.

Suiker en E nummers.
Het lichaam is gek op vet en suiker, omdat het de vlucht en vecht reactie mogelijk maakt. We hebben veel vormen van stress en het lichaam is in een continue paraatheid om te rennen of te vechten. Deze reactie heeft verbranding nodig en het lichaam slaat daarom graag suiker en vet op.

De industrie maakt gebruik van dit lichamelijke fenomeen. Vet is tegenwoordig een vies woord en de voedselindustrie maakt alles vet arm. Wanneer je vet uit het eten haalt smaakt het voor het lichaam niet lekker. De oplossing is suiker. In al het vet arme dieet voedsel zit tegenwoordig suiker. Ik zag zelfs dat in de biologische soepen van de Albert Heijn rietsuiker zit om het aantrekkelijk te maken. De paradox is dat we nu juist dood gaan aan suiker in plaats van dat het ons helpt om te overleven. Om de calorieën van een koekje te verbranden moet je anderhalf uur fietsen. Er is niet tegen de aanwezigheid van suiker te sporten in onze maatschappij. Suiker is acht keer meer verslavend dan cocaïne en het lichaam kan er niet genoeg van krijgen.

E nummers zijn chemische toevoegingen om het voedsel economisch aantrekkelijker te maken. Het gaat dan over de manipulatie van kleur, houdbaarheid en smaak. E nummers zitten tegenwoordig overal in en het gaat erg ver; bruinbrood is niet bruin, sinaasappels zijn niet glimmend oranje, in chips en snoep zitten stoffen die ons meer laten eten, etc. Deze chemische toevoegingen veroorzaken hoogstwaarschijnlijk op de langere termijn ernstige ziektes zoals kanker.

Oplossing: eet onbewerkt voedsel (niet in een fabriek bereidt).

Medicatie in de bio industrie.
In zuivel en vlees zitten veel medicijnen om ziektes te voorkomen en de productie op pijl te houden. Deze medicijnen komen in ons lichaam en kunnen effecten hebben zoals resistentie tegen antibiotica en een verhoogde druk op onze organen (de lever) die al deze gifstoffen moet verwerken.

Oplossing: eet biologisch voedsel (geproduceerd met zo weinig als mogelijk gifstoffen).

Non injury.
Een waarde in het leven is dat je andere levende wezens respecteert en niet iets aandoet wat je jezelf niet aan zou doen. Het doden van dieren en planten is ongewenst. Dieren hebben een hoger bewustzijn dan planten, waardoor het eten van dieren over het algemeen als slechter wordt ervaren dan het eten van planten.

Oplossing: eet (zo veel als mogelijk) vegetarisch.

Opvoeding.
Een kind kan niet bepalen wat gezond eten is en wil in principe zo veel als mogelijk vet, suiker en zout. Het is aan de ouder om te bepalen wat goed eten is. Dit betekent in deze maatschappij een gevecht tegen vet, suiker, zout en chemische stoffen.

Oplossing: maak eten bespreekbaar, maak een plan en voer het ontspannen uit (een ontspannen houding is misschien nog wel gezonder dan goed eten).

Leef bewust nu en Oervoeding spreken mij aan..

Winkels met biologisch voedsel.
Beterbio
EkoPlaza
Odin
Estafette
Natuurwinkel

Films.
Food inc.
Fed up.
Suiker.

Stel hier je vraag