Afgelopen week hadden we een nieuwe familie. Het Ayona festival. Dit was weer een hele andere groep mensen met andere energie. Super inspirerend, omdat er een mix van daklozen, ondernemers, shamanen en elders waren. Het werd georganiseerd vanuit het idee dat het leiderschap in de groep ligt. Heel gaaf om te zien hoe ik en anderen dan werkeVoor mij zijn mijn kinderen en spirituele familie het belangrijkst. Ik heb het geluk dat mijn dochters tot mijn spirituele familie behoren, omdat ze geinteresseerd zijn in spiritualiteit (ontwaken en groei). Ik denk dat het voor iedereen goed is om een spirituele familie naast je biologische familie te hebben. Het voedt en maakt blij. De kern en kunst is om langdurige zorgzame relaties met elkaar op te bouwen. Daarbij kan de theorie van de authenticiteitcirkel enorm helpen. Het is iets wat mij nooit echt goed is uitgelegd. In deze periode van reizen en stilstaan bij de eerste helft van mijn leven merk ik dat de band met een kleine kring van mensen steeds belangrijker wordt. Het is mijn hoogste impuls om deze relaties dieper in te gaan.

Op Ibiza sta ik in de ochtend op en sta direct in de natuur. Er is geen internet en mijn koffie drink ik in de buitenlounche samen met de katten. Meestal staat eerst Tommy op en zijn we wat in stilte. Petra staat stevast 8.00 op en begint de plantjes water te geven en de poezen te voeden. Yashodara heeft een ochtendritueel van zwemmen of wandelen en die zie ik later in de ochtend. Langzaam ontstaat er een plan voor de dag. We doen wat nodig is en een of twee keer per week zijn er community meetings of ademwerk.

Het uitreiken naar mensen buiten deze kring is minder belangrijk. Overmatig klanten werven voor Fundamenteel Welzijn is een overlevings energie en komt niet voort uit mijn authentieke zelf. Ontvouwing van mijn leven gaat vanzelf en elk uitreiken naar meer is te veel (overlevingsenergie). Wat ik krijg is genoeg en het wordt me gegeven zonder overmatige inspanning.

Wanneer ik eenzaam of gefrustreerd ben is mijn spirituele familie altijd daar. Dit is energie met commitment, nieuwsgierigheid, gelijkwaardigheid, vertrouwen op de ervaring, dragen van de relatie en innerlijk leiderschap. Voldoet een gezelschap niet aan mijn gevoel van thuiskomen, dan beweeg ik in liefde weg. Er zijn genoeg families. Op dit moment heb ik een uitgebreide familie in Nederland en Ibiza. Vroeger vond ik familie in mijn werk, Open UP en sanga’s. Spirituele familie verandert.

 Het Ayuna Festimony bracht een nieuwe familie tot stand. Het had veel energie van ondernemers. Wanneer jij iets wilde ondernemen in het festivalkreeg je ruimte. Wat ontstond was een samen werken vanuit een wij ruimte die nauwelijks afstemming nodig had. Iedereen wist op de een of andere manier wat hij of zij kon doen. De openheid en verbinding was sterk.

Ik word inmiddels gedragen door de boodschap van mijn eigen teaching en dat geeft rust en vertrouwen. Daarnaast is het fijn dat er mensen zijn die mij hierin werkelijk zien en doorgronden. Sinds ik in een kleine woongemeenschap leef zie ik hoe reflectief zoiets is. Elke goede en slechte eigenschap wordt direct gespiegeld door de medebewoners en het is noodzaak om aan zelfreflectie te doen en te leren. Wanneer ik af en toe weer eens alleen in een appartementje zit voel ik direct die opgeslotenheid er van. Het deel in mij wat zich liever terugtrekt is daar blij, maar het voldoet niet meer aan mijn diepere verlangens van verbinden en spirituele familie. 

Stel hier je vraag