fbpx

Zingeving isIn moeilijke omstandigheden geeft zingeving een enorme kracht

Viktor Frankle heeft verschillende concentratiekampen overleefd en kan als geen ander vertellen hoe hij en anderen omgingen met het lijden in die situatie. Vanuit zijn ervaringen is een therapievorm ontstaan die logotherapie heet. Een doel of zingeving hebben in het leven is daarbij de kern van geluk. Hieronder staat een audiobook van ongeveer vijf uur waarin zijn boek Mans’s search for meaning wordt voorgelezen. 

Zingeving komt voort uit commitment aan een hoger doel en je verantwoordelijkheid nemen 

Het is een ingrijpend verhaal met beeldende voorbeelden. Mijn fascinatie ligt bij het omgaan met lijden en de schaduwzijde in de mens. Lijden is niet te voorkomen, maar hoe je ermee omgaat kan je grotendeels zelf bepalen. Wat betreft de schaduwzijde; wanneer je de donkere kant van het Nazisme ook in jezelf kunt vinden wordt je heel. Dit soort schaduwwerk zie ik als een belangrijk onderdeel van Fundamenteel Welzijn.

Viktor Frankle heeft op basis van zijn interesse en ervaring logotherapie ontwikkeld.

Wanneer je geraakt wordt en verder wil onderzoeken hoe donker de tweede oorlog was is hier een interview met een overlevende van kamp Sobibor. Chaskiel Menche vertelt de hele aanloop van de jodenvervolging vanaf 1939.  Indrukwekkend hoe iemand met zoveel lijden door kan gaan. Zijn zingeving in het kamp werd wraak. Dat is wat hem doorliet leven. Hij wilde wraak, omdat zijn vijfjarige zoon, zijn vrouw, zijn moeder en duizenden anderen werden vermoord in Sobibor.

 

Share This
Stel hier je vraag