Het leven is een proces, wat wil dit proces van jou?

De kern van verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven is onderzoeken wie of wat jij bent en hiermee in contact gaan met anderen. Het in contact brengen van je ervaring heeft op de een of andere manier een positieve werking op je proces. Hieronder heb ik wat aanwijzigingen geformuleerd die daarbij kunnen helpen. Tijdens Focussen naar Essentie en Authenticiteitcirkel oefenen we hier mee.

Hoeveel geld heb jij vandaag uitgegeven aan je werk?

Wanneer je een cursus volgt of op je werk bent kun je de houding hebben; wat wil ik van deze cursus of het werk? je kunt ook de vraag stellen wat wil de cursus of dit werk van mij? In de tweede zit een roep tot actie en verantwoordelijkheid nemen voor het geheel. Je bent een actieve deelnemer van het leven en niet alleen een consument of waarnemer. Dit geldt voor alle thema’s in je leven; wat wil dit <vul hier thema in> van mij? 

1.Blijf in contact met (de stroom van) je lijflijke gevoel.
Verlangens, gevoelens en gedachtes geven lijflijke sensaties en andersom. Deze kunnen prettig en onprettig zijn. Door in beide gevallen deze sensaties te verwelkomen met een eenvoudige vraag; kan ik er hallo tegen zeggen? maak je bewust een keuze om alles er te laten zijn, waardoor alles blijft stromen. Het leven is een voortgaande beweging en door (blijvend) nee te zeggen tegen een bepaalde gedachte, gevoel of ervaring stopt de natuurlijke stroom van het leven en daarmee wie jij bent. De vraag; wat heeft het nodig? helpt om richting in deze stroom dichtbij jezelf houden.

2.Vertrouw op wat er is.
Alles in het leven klopt, ook al heb jij het idee dat het (soms) niet zo is. Wanneer je deze aanname of inzicht leeft dan beweeg je mee met wat er is. Elke klein detail in je leven is zoals het moet zijn. De vraag is steeds; wat betekent dit voor jou? Wanneer je vertrouwt op wat er is ontstaat er nog steeds verandering, alleen vanuit een meewerkende houding en niet vanuit weerstand.

 3.Wees nieuwsgierig naar jezelf.
Het leven en wat jij bent is een oneindig mysterie. Op het moment dat je zegt; zo ben ik nu eenmaal, zet je het leven vast. Alles beweegt en verandert. Door oprecht nieuwsgierig te zijn naar je gedachtes, gevoelens, handelingen, interpretaties en situaties in je leven ontstaat er een ontvankelijkheid die telkens fris is.  Je hoeft je niet te verdedigen en je bent altijd bereidt om naar jezelf te kijken met een nieuwsgierige houding.

 4.Breng je onderzoek in contact met de ander.
Wanneer je een lerende houding hebt kun je de uitkomsten van je onderzoek elk moment in contact brengen met een ander. Je hoeft jezelf en de ander niet te veranderen. Je hoeft alleen dat wat je opmerkt om de beurt te delen. Mensen zijn interactieve wezens. Er ontstaat een open samenwerking en een ervaring van contact. In elk mens zit een diepe behoefte aan een langdurige zorgzame relatie. Deze ontstaat in het samen onderzoeken. Dat is een totaal andere beleving dan aannames en standpunten uitwisselen vanuit het gevoel dat ik of jij gelijk hebt of het wel weet. Dit vergt een aanleren van een andere taal en een andere omgangsvorm.

Stel hier je vraag