In werkelijk contact met een ander ontstaat er een ervaring van eenheid. Twee wordt een.

Authentieke spiritualiteit.

Het ideaalbeeld van de oosterse meditatievormen is onthechting van het persoonlijke. Dit is een grote rol gaan spelen in de westerse spiritualiteit. Ik merk dat het hier beter werkt om het persoonlijke juist te benadrukken. In het westen zijn we over het algemeen meer naar buiten gericht. Osho zag dat de westerse mens eerst alles er uit moest gooien om daarna in de meditatieve stilte te komen. Dit was in de jaren 70 waarin sociale structuren los begonnen te breken. Inmiddels leven we in een individualistische periode en hebben we andere manieren nodig dan heftige emotionele release technieken. Het kan nu zachter en subtieler.

In werkelijk contact vindt er een (alchemisch) proces plaats wat leidt naar onmiddelijke bevrijding. Werkelijk contact ontstaat wanneer je in een meditatieve staat jezelf laat zien en de ander ontvangt.

Ontwaking zonder religie

Ik heb nu twee manieren uitgewerkt;

1.Via een vastgelegde structuur in contact brengen wat er leeft (Focussen naar Essentie)
2.Via meditatief contact volgens vijf principes (Authenticiteitcirkel)

De kern van psychologie en lichaamswerk heb ik gevonden in het Focussen van Eugene Gendlin. In alle gevallen is het noodzakelijk om je lichaamssensaties te ervaren en te volgen. Dit is soms ongemakkelijk, omdat het gevoelens van onmacht, hulpeloosheid, weerstand en andere pijnlijke ervaringen kunnen zijn. Focussen geeft directe aanwijzingen hoe je met deze pijn om kunt gaan. Er is namelijk altijd een comfortabele ruimte in jou wat alles draagt en waar alles in transformeert.

De combinatie van oordeelloos waarnemen en de inhoud in contact brengen is de sleutel naar bevrijding en voortgang. Het verwoorden en het vervolgens met een ander in contact brengen is op de een of andere manier superbelangrijk.

Persoonlijke behoefte als deur naar de oneindigheid.

Door het lichaam en de persoon als centrum te nemen van spiritualiteit ontstaat er een vorm van overgave die leidt naar een samenleving met langdurige zorgzame relaties. Zo zie ik dat de kern van zelforganiserende teams, gezinnen en andere groepen ligt in de langdurige zorgzaamheid naar elkaar toe in het moment. De paradox is dat langdurige zorgzame relaties in het moment wordt gemaakt. Hiervoor zijn de pijlers in de Authenticiteitcirkel een eenvoudig hulpmiddel.

Het is de kunst om je elke seconde over te geven aan dat wat zich via jouw lichaam wil openbaren. Het is anders dan meditatie of mindfullness. In mijn manier van mediteren is er aandacht voor de behoeftes in het moment.

Stel hier je vraag