fbpx

lunaEr zijn in ieder geval drie directe oefeningen naar verlichting/versmelting.

1.Het samenvallen van de driehoek van waarnemen, de waarnemer en het waargenomene
2.verblijven in ‘ik ben/conceptloze aanwezigheid’
3.de directe ervaring van ‘alles is bewustzijn/brahman’.

In de versmelting waarin de ervaring van het individuele ‘ik’ en daarmee ‘mij’, ‘de ander’ en ‘de wereld’ stopt is er alleen ervaring/aanwezigheid en de kennendheid van de oorzaak van de aanwezigheid/ervaring.

In dit perspectief stopt het analyseren en zoeken. Er is een essentie van helderheid, zachtheid, versmelting en frisheid. Er is lichamelijke extase en geluk. Alles is ervaring en er is geen ervaring van dualiteit. Tegelijk is de beweging van het dagelijkse leven onveranderd. Elke actie komt voort uit een gedachte en het lichaam handelt gewoon door in verbinding met het geheel. Het lichaam wordt alleen niet ervaren als ‘jouw lichaam’. Het is een ervaring in bewustzijn, wat jij bent. Een kleine subtiele perceptieverandering. Er is afstand van de inhoud van de ervaring, de aandacht is meer in ‘dat’ wat de ervaring mogelijk maakt.

Het klinkt simpel en het is simpel, alleen vereist het oefening. Het is net als mijn jongste dochter die nu veel aan het tellen en lezen is. Het is eerst heel moeilijk en frustrerend en ineens ziet ze het zonder er moeite voor te doen. Ze is dan heel verbaasd en blij.

Share This
Stel hier je vraag