fbpx
vlaggetjes2Wanneer het lijden ondragelijk is, je echt niet meer kunt, de pijn groter is dan je kan dragen….hou dan nog even vol, want dan komt de werkelijke bevrijding.

Verslaving en bevrijding komen beiden voort uit lijden. Lijden is het (langdurig) niet vervult krijgen van een verlangen. In andere woorden ´je wilt dat het ´NU´ anders is dan het ´NU´ is. Er kunnen verlangens zijn naar; rust, ontspanning, liefde, seks, overleven, geen pijn meer hebben, aanraking, aandacht, gezien worden, etc. Dat is het lichamelijke leven wat we kennen.

Het niet willen of kunnen zijn met ´NU´ leidt naar verlangen. Een patroon van verlangen en genot kan een verslaving worden. Je kunt aan allerlei soorten middelen en activiteiten verslaafd zijn; kopen, relaties, drugs, alcohol, (gezond of juist ongezond) eten, spiritualiteit, computer (games, facebook), etc. Het genot begint al bij de fysieke spanningsopbouw van het verlangen naar het middel. Het hoogtepunt is het verkrijgen van het middel, de lichamelijke ontspanning die daarop volgt en de eventuele bijeffecten van het middel op het lichaam.

1.Het lichaam is een verslavingsmechanisme.

2.Een gevoel van te kort, gemis, hulpeloosheid of wanhoop is de bron van elk verlangen en elke verslaving

3.Het bewust ervaren van deze subtiele aanhoudende lichamelijke pijn is een begin van het oplossen van een verlangen en de verslaving. Zijn in het ´NU´

Aanvaard dat er geen 24 uurs extase bestaat en dat je al die tijd met een verkeerde focus naar bevrijding hebt gezocht. Geef je over aan ´wat is´, ´NU´.

Zodra de ervaring ontstaat dat het dagelijkse leven zichzelf organiseert en jij je er niet meer mee hoeft te bemoeien, ontstaat er ruimte voor een diepere realisatie van ´wat je bent´.  Lijden, verlangen, verslaving en pijn zijn onderdeel van het lichamelijke leven, niet van de ultieme bevrijding.

Het inzicht dat het ´NU´ niet anders hoeft te zijn is de deur naar bevrijding. Wanneer bevrijding er ´NU´ niet is en de situatie hoeft niet anders te zijn dan blijft er maar 1 ding over; op een andere manier naar dezelfde situatie kijken.

Hoe dan? denk er over na, zoek het uit met pure logica.

Stem jezelf steeds weer af op de conceptoze lichamelijke aanwezigheid ´ik ben´ of het absolute ´wat je bent´. Maak het belangrijk, neem de beslissing om het te doen, Tienduizend keer per dag. Het is een actieve daad!

Dan zien we wel wat er gebeurt met het lijden, het verlangen en de bevrijding.

Share This
Stel hier je vraag