Verlichting is hier en nu

Wanneer je geïnteresseerd bent in verlichting ken je al duizenden verhalen hierover in je gedachten. Hoe kom je nu in de ervaring?

Het begint altijd met een vorm van ervaren wat er op dit moment in je bewustzijn is. De buitenwereld is een ervaring in je lichaam, dus het voelen van het lichaam is een makkelijk startpunt. Sommige mensen hebben daar een paar minuten voor nodig, anderen kunnen dit direct. Dat ligt er maar aan hoe je zenuwstelsel is gebouwd.

Het ervaren van je lichamelijke sensaties vertraagt het denken waardoor er een andere perceptie ontstaat. De voortdurende zich herhalende gedachtestroom maakt plaats voor een voelen van ondefinieerbare sensaties. Het denken stopt niet, maar verdwijnt naar de achtergrond.

Hier stopt de projectie van tijd en ruimte. Er is alleen ‘nu’. Hier verblijven is een hogere vorm van spirituele beoefening. Het lijkt eenvoudig, maar doe het maar eens een paar minuten. In eerste instantie is het een activiteit; steeds weer terug naar deze eenvoudige aanwezigheid. Dit kun je de hele dag doen. Kom er steeds weer naar terug.

Op een gegeven moment ontstaat het inzicht en de ervaring dat deze heldere en levendige aanwezigheid voortdurend zonder elke inspanning aanwezig is. Het leven is vanuit deze perceptie een stroom van ervaring die voortkomt uit deze aanwezigheid. De vraag; wie ben ik? wordt nu interessant. Het antwoord kan niet gegeven worden met het denken. Het is een intuïtief aanvoelen van ‘iets’ voorbij je ervaring van ‘dit moment’. Met andere woorden het verblijven in aanwezigheid is nog niet de absolute kennis. Het is meer een deur naar verlichting.

Het intuïtieve kennen van ‘Dat’ wat voorbij elke ervaring ligt is onkenbaar voor het denken en voelen en toch ervaar je dit als twijfelloos ‘wat je bent’. Dit is wat ik ‘verlichting of zelfrealisatie’ noem.

Deze ‘Kennendheid’ van wat je bent geeft een ervaring van in de wereld zijn, maar niet van de wereld. Het leven is echt en tegelijk is er een weten van de ‘waarheid’. Het leven wordt simpeler en echter. Jij wordt authentieker en echter.

Wat betekent het om verlicht te zijn? Is hier een bepaalde levensstijl aan gekoppeld? Dat zijn vragen die zich in inquiry zullen ontvouwen….

Stel hier je vraag