Het leven geeft je situaties om te groeien en het doel is realiseren wat je bent!

Uitdagende situaties creëren de energie voor verandering. Het lijkt er op dat verandering plaatsvindt wanneer er genoeg reden is om de comfort zone of traagheid van het dagelijkse leven te doorbreken. Het probleem is dat deze veranderingsenergie meestal gebruikt wordt om verandering tegen te houden.

Vanuit Karma Yoga is kennis van wat je bent het hoogste en enige doel. Dit betekent hard werken, dingen voor elkaar krijgen en niet hechten aan het resultaat. Er bestaat geen pure goede of slechte actie. De focus ligt op het onthechten van egoïstische neigingen. Het ontwikkelen van een sterk karakter (ego) en het vervolgens opdragen aan de wereld, je ouders, je gezin. Doorzetten, eerlijkheid, soberheid en angsten aangaan zijn elementen van een karakteropbouw. Niet iedereen dient zichzelf terug te trekken uit deze wereld en te verblijven in niet actie en non dualiteit. De meeste mensen dienen hard te werken, maar niet als slaaf! BSN is niet het Burger Slaven Nummer, maar het Burger Service Nummer. Doe je plicht, onthecht je van het resultaat en vindt daarin de stilte in elke actie. 

Kijk eens waar jouw passie in het leven ligt en reconstrueer eens hoe jouw levensweg en karakteropbouw verloopt.

Ik sprak laatst een vriend die financieel onafhankelijk is. De kern van zijn verhaal is doorzetten en geluk hebben. Zijn hoogste waarde is onafhankelijk zijn en zijn weg is banken buiten de deur houden, investeerders uitkopen, concurrenten opkopen en financieel voorraad hebben. Door jarenlang hard werken, met angst voor afwijzing van zijn product bij mogelijke kopers naar binnen lopen, gedoe met personeel is hij op het punt gekomen dat hij niet meer voor het geld hoeft te werken. Zijn doel om (financieel) onafhankelijk te zijn is bereikt. Een groot deel van zijn karakteropbouw wat ook doordringt in andere gebieden van zijn leven is op deze manier gebeurt. 

Mijn focus ligt bij Zelfrealisatie. Vanuit dit standpunt lijkt het erop dat ik eerst een karakter heb moeten opbouwen zodat het daarna kon oplossen. Zoals mijn vriend zijn doel van onafhankelijkheid behaalt, is dat voor mij Zelfrealisatie. Dat is nooit een eigen keuze geweest, het is hoe ik op de een of andere manier geconditioneerd ben.

Het ontmoeten van een spiritueel leraar.
Ik doe een massage cursus en er is een jongen die in de groep vertelt dat hij naar zijn leraar gaat. Ik ga vanuit een intuïtie mee en het blijkt dat deze ontmoeting een omkering in mijn leven brengt. Ik raakte zo gedreven dat ik elke week naar satsang ging. Er was geen moeite te veel. Hoewel ik werd geconfronteerd met allerlei soorten weerstand en frustratie had ik maar 1 doel; Zelfrealisatie.

Open UP festival.
Ik kom via internet terecht bij een cursus focussen en daar zit iemand die vraagt of ik naar een weekendbijeenkomst kom met workshops en muziek. Ik kom daar terecht en wordt zo geraakt dat ik me belangeloos wil inzetten. Ik kom in het bestuur terecht en er volgt een periode van hard werken, conflicten en risico nemen. Er is een jaar geweest dat we als stichting geen geld meer hadden en we zelf het beginkapitaal hebben ingelegd voor dat jaar. Elk jaar was en is er het het risico dat het festival het nier red. Inmiddels is het volgens mij het grootste en langstdurende spirituele festival in Nederland met een jaarlijkse omzet van 130.000 euro (kostprijs per jaar zo’n 120.000 euro). Het werken aan dit festival heeft me enorme karakter groei gebracht en doet het nog steeds. Het is niet alleen maar leuk. Ik leer veel over verbinden, blijven staan in stress, koers houden, luisteren naar het veld van informatie en het in beweging zetten van grote groepen mensen.

Scheiding.
Ik ben gescheiden. Dat leek eerst een ramp, maar het bleek achteraf een grote stap te zijn in het loskomen van een innerlijke afhankelijkheid structuur naar vrouwen. Het huwelijk dempte een innerlijk afhankelijkheid patroon. Het was een geestelijke structuur die ik mijn hele leven al meedroeg. Na de scheiding werd deze structuur zichtbaar, omdat de belofte van veiligheid van het gezin uit elkaar spatte. Door met bewustzijn en vastberadenheid te blijven bij gevoelens van eenzaamheid, machteloosheid en angst veranderde mijn innerlijke ervaring naar compleetheid en sereniteit. Werkelijke onafhankelijkheid. De scheiding was een ongewilde verandering die mijn comfort zone heeft doorbroken en uiteindelijk naar iets moois heeft geleid. Ik zeg niet dat je moet gaan scheiden om dit te ervaren, zo is het bij mij gegaan.

Alternatieve hulpverlening.
Ik werk al veertien jaar voor een organisatie met dak en thuislozen. Het doel van mijn afdeling was een bijdrage leveren aan het van de straat halen van de negenhonderd hard drugs verslaafden in de Bijlmer. We zijn van twee huisjes en zes cliënten gegroeid naar dertig huizen, een deel van een verzorgingstehuis en bedienen inmiddels honderdenvijftig cliënten per jaar. We hebben een hoog doorstroomresultaat naar zelfstandig wonen door middel van een gestructureerde aanpak en een hecht team.

Ergens vorig jaar ontstond er een beweging naar het integreren van spiritualiteit in de hulpverlening. Het werd in gang gezet door een vriend die me aan iemand voorstelde. Vanuit het gesprek ontstond er een inspiratie en deed ik een subsidie aanvraag voor een spiritueel jaartraject voor jongeren op mijn afdeling. Wonder boven wonder gingen de gemeente en de organisatie akkoord en kwam er 24.000 euro vrij om dit te organiseren.

In dezelfde periode komt er een gepassioneerde jongen op mijn afdeling werken die onafhankelijk van mijn initiatief allerlei ideeën heeft en uitvoert zoals met bewoners een weekend de natuur in gaan, een eigen ondernemer kweekt en met een bewoner naar Kenia gaat in het kader van een Massai vredesloop. Er ontstaat een sfeer van; we maken het verschil voor onze bewoners. Het verschil voor iemand maken betekent veel tijd en energie in iemand steken en tegelijk is het een andere manier van werken wat veel weerstanden oplevert in een omgeving die al jaren op een bepaalde manier werkt (comfort zone). Langzaam zie ik dat meerdere teamleden anders gaan denken en hun prive netwerken inzetten om bewoners te helpen. We doen meer dan er gevraagd wordt.

De organisatie is op dit moment een nieuwe afdeling aan het opzetten waarbij deze manieren van hulpverlenen worden geïntegreerd. De tijd lijkt klaar voor te zijn voor andere hulpverleningsstructuren. Ik heb in tien minuten gesolliciteerd naar een functie op deze afdeling. Er is een deel wat niet weg wil van de huidige afdeling, omdat we een mooi team hebben met liefde en er wordt goed gewerkt. Er is een ander deel wat mij naar het nieuwe trekt. Er lijkt niet echt een keuze te zijn en ik geef me over aan deze impuls. Inmiddels ben ik door naar de tweede ronde.

Ontwikkelingen gebeuren vaak los van elkaar op verschillende plekken op hetzelfde moment. Alsof je alleen maar de intelligentie in dat moment hoeft op te pakken.

Individuele begeleiding.
In mijn dankbaarheid voor mijn innerlijke bevrijding en het schrijven van teksten groeit ook de individuele begeleiding. De flow wordt steeds intenser. Ik heb het druk en tegelijk is er stilte. Ik doe dit werk niet uit een of andere diepere motivatie. Zolang er een evenwicht is in de verschillende energieën in het lichaam is er een gezond actief leven met voldoende rust. Er is een onverklaarbare onderliggende vastberadenheid om dit te delen. De mensen die voor begeleiding komen houden me aan de gang. Wanneer die stroom stopt, stopt mijn activiteit op dit gebied.

De kern van dit verhaal is niet een of andere manier van trots of bewijzen. Ik voel me niet gehecht aan al deze dingen. Ze gebeuren uit liefde en zachtheid. Ik zie steeds beter dat deze manifestatie heeft gediend voor mijn Zelfrealisatie en verder niets te bieden heeft. Ik kan er mee spelen en er allerlei zingeving en doelen op loslaten, maar het is in wezen leeg en niets betekenend. Het is niet heel romantisch en past ook niet in ons overleving en succesdenken.

Als er een boodschap is dan het deze: ga voorbij aan de ervaring.

 

Stel hier je vraag