In de meeste religies, spirituele stromingen en gemeenschappen wordt verdringing van het mens zijn onbewust een onderdeel van het dogma.

Als voorbeeld neem ik even het Boeddhisme, omdat het populair en goed uitgedacht is. Je kunt hetzelfde onderzoek loslaten op de Advaita Vedanta, Christendom, Islam, etc.

1.Het individu bestaat niet echt. Je identificeren met je behoeften is daarom een illusie en veroorzaakt hechting en leed. We moeten gaan begrijpen dat alles ´leeg´ is.

De valkuil is hier dat je je eigen behoeftes verdringt en dat werkt ook niet. Het kan een mechanisme worden om niet meer te leven en dat kan ook allerlei problemen met zich meebrengen in je gevoel van vrij zijn en relaties met mensen. Gelijkmoedigheid lijkt mooi, maar het kan uiteindelijk een terugtrekking van een emotionele investering in de ander worden.

2.Bij het realiseren van dit ´leeg´ worden (geen ego, geen hechting en geen behoeften) hoort de nadruk te liggen op mededogen en anderen. Alles wat wordt gedaan uit individuele motivatie wordt niet op de ´juiste´ manier gedaan. Hoeveel goed je ook doet, als je het doet voor je eigen verlichting en niet voor de mensheid is dat niet wenselijk.

De valkuil hier is dat je eerst iets voor anderen moet doen, voordat je zelf heel en goed bent. Wanneer je aan deze voorwaarde voldoet ben je om van te houden.

3.We moeten onszelf reinigen. We kunnen dat doen via rituelen, door te mediteren of door rechtstreeks de zegening te ontvangen van en toegewijd te zijn aan de guru.

De valkuil en Boeddhistische paradox is hier dat we niet zuiver zijn. Dit is de meest primaire verdringing die we kunnen hebben als mens. Niet goed genoeg zijn, het niet waard zijn etc. Achter een dergelijk gevoelsidee zit vaak een onvervulde behoefte uit de kindertijd.  

Alle richtlijnen in elke religie of spiritualiteit zijn op meerdere manieren te interpreteren. Dit kan naar vrijheid leiden of naar een nieuwe vorm van onderdrukking.

Een mens wil eenvoudigweg geliefd worden, liefhebben, steunen en gesteund worden, vrij bewegen, genot nastreven en pijn vermijden. Wanneer handel je verlicht? Dat is alleen in het moment te ontdekken en te leven. Niet door regeltjes aan te leren.

Het leven is echt!

Stel hier je vraag