Spiritualiteit en religie dienen praktisch te zijn, anders is het intellectuele gymnastiek

Sinds twee weken ben ik bewust aan het tuinieren. Ik raakte geïnspireerd door Wim Paul die ik op het OpenUP festival tegen kwam. We raakte in gesprek en hij vertelde dat hij een boek heeft geschreven met een spirituele inslag over tuinieren. Zelf is hij hovenier en heeft als missie mensen te laten genieten van hun tuin.  Al na enkele pagina’s gelezen te hebben werd het me duidelijk; ik ga serieus werk van mijn tuin maken. Ineens was er die honger en inspiratie. Ik heb Wim Paul gebeld en samen hebben we een plan gemaakt. Daarbij waren steeds mijn voorkeuren de leidraad en kwam hij af en toe met een waarneming of suggestie. Kijken naar een tuin is leerzaam, zeker met een vakkundig iemand.  Hij heeft na het plan op papier in twee dagen een rustige gebalanceerde basis gemaakt waarmee ik verder kan.

Vanochtend twee uur met mijn handen in de aarde gezeten en wild gras weggeschopt wat niet meer paste in mijn beeld van de tuin. Eerst ging mijn t-shirt uit, toen mijn slippers. Heerlijk dat directe contact met de grond. Het vergt ook fysieke inspanning wat voldoet aan mijn behoefte om te bewegen. Ik kijk nu met plezier naar mijn tuin en laat de inspiratie ontstaan in het waarnemen. Door te leren over vormgebruik, balans en ordening krijg ik meer gevoel voor tuinieren. Voor mij totaal nieuw.

Door hem te aanvaarden als mijn leraar op het gebied van tuin aanleggen en onderhouden ben ik gaan leren en actief geworden. Ik volg zijn instructies op en langzaam en zeker begin ik de vruchten te ervaren. De vruchten zijn een fijne beleving als ik naar buiten kijk en het werkelijk in mijn tuin bezig zijn. Wat ik heerlijk begin te vinden is een idee hebben en in ontspanning hiermee aan de gang gaan. Het hoeft niet vandaag af. Het voelt als aan het begin staan van een langdurige zorgzame relatie met mijn tuin. Er zijn nu varens en rozen die ik vroeger in mijn Jeugd in de tuin had staan. Een eenvoudig schapenhek als afrastering, zodat het lijkt alsof ik een wandeling in de natuur aan het maken ben en nog allerlei details. De kinderen hebben een stukje grond wat ze zelf kunnen inrichten.

Zo wil ik ook zijn voor mijn cursisten. Ik wil heldere uitleg en instructies geven zodat iedereen zelf verder kan. Focussen en Authenticiteitcirkels zijn een spiegel voor Zelfrealisatie en praktisch direct toepasbaar in het dagelijkse leven.

 

Stel hier je vraag