fbpx

Deze Swami geeft een heldere uiteenzetting van het Advaita Vedanta gedachtegoed. Deze intellectuele/mentale kennis dient om de onwetendheid in het gesloten denksysteem bloot te leggen. Wanneer de onwetendheid doorzien wordt zie je direct wat je werkelijk bent.

Wanneer ik mij mentaal inspan en het stap voor stap begrijp, kom ik voorbij het begrip. De traditionele Advaitische kennis is opgebouwd met logica en eindigt in iets wat het denken als onlogisch ervaart, namelijk dat er zoiets is als een Absolute Waarheid voorbij het denken. De paradox is dan ook dat het denken dit nooit kan ervaren! Wanneer het denken zichzelf oplost als pure Kennendheid of DAT wat waarneemt ontstaat er onmiddelijk helderheid.

Zie deze kennis niet als absolute waarheid, benader het als een mogelijkheid, alleen Zelfrealisatie is het bewijs

Wanneer je deze kennis voor het eerst hoort zul je het in eerste instantie sceptisch benaderen, de volgende stap is dat je het volledig begrijpt en er in gaat geloven, omdat het mentaal niet te weerleggen is. Dan volgt de laatste stap en dat is mediteren met deze kennis, zodat je zelf direct ervaart waarnaar verwezen wordt. Er zijn meerdere Swamis die deze logica goed beheersen zoals Swami Dayananda, James Swartz en Swami Advayananda.

In Advaita Vedanta is het doel niet het denken te stoppen, maar het juist te gebruiken om jezelf te herkennen als het Absolute

Een belangrijk deel van mijn weg was het begrijpen van de logica van het Absolute. Het gaf het denken de vrijheid en helderheid om er doorheen te gaan. Voor mij was dit ook een frustrerende bezigheid, omdat het energie, reflexive en tijd vergt om de kern te doorgronden.

Share This
Stel hier je vraag