Aanwezigheid is geluk

Succesdenken is een onderdeel van onze leefwereld. Succesdenken streeft altijd naar meer en beter. Ik zie het als iets wat voortkomt uit het lichamelijke overlevingsmechanisme en een gevoel van schaarste. Het kernmechanisme lijkt onprettige leegte en ontevredenheid. Wanneer het succesdenken geworteld is in deze inadequate gevoelens werkt het succesdenken als een dodelijk virus. Het leidt naar ongezonde competitie, uitbuiting, oorlog, ongelijke verdeling van grondstoffen, onmatigheid, etc. Dat kennen we wel.

Er zitten echter allerlei essenties in succesdenken zoals kracht, efficiëntie, helderheid, aanwezigheid, richting, koninklijkheid en macht. Wat meestal ontbreekt is verbinding (met elkaar en de aarde), soberheid en werkelijk samen zijn. De zijnskant van het leven – het is goed zoals het is -.

Hoe ziet het er uit om vanuit essentie succes te gaan denken?

Voor mij betekent het dat ik in alles wat ik doe steeds weer terug ga naar de serene levendige aanwezigheid. Deze is in zichzelf vervuld en heeft niets nodig.  Ik ben niet idealistisch of bezig de wereld te redden. Ik ben aanwezig en wanneer er een idee ontstaat zet ik iets in gang. Het verwachte resultaat laat ik steeds weer los, zodat het leven mij leidt en niet andersom. Dit botst regelmatig met het krampachtige controlerende succesdenken wat meer en groter wil. Het steeds weer terugvallen op de vervulde aanwezigheid geeft lichamelijke ontspanning, een genieten van eenvoud en rust. Deze soberheid is mijn werkelijke geluk.

Mijn manier is niet de juiste manier. Het gaat er om dat jij bij jezelf nagaat of je tevreden bent met wat je doet. Hoe je leven gaat. Een gevoel van ontevredenheid en armoede komt altijd voort uit vergelijking. En vergelijken stopt nooit. Er is vanuit succesdenken altijd wel iemand die ergens beter in is dan jij en ik. Wat gebeurt er wanneer je verblijft in aanwezigheid, liefde, leegte of andere essentie? Het denken stopt, het verlangen stopt en er is vervulling om niets. Steeds weer terugkeren naar deze basis geeft veiligheid en overzicht.

Wat is nu echt belangrijk? Wanneer je de mogelijkheid had zou je het hele pakketje wat je nu hebt aannemen; je relatie, je financiële situatie, je werk, je woning, je gezondheid, etc.?

Het vinden van en verblijven als essentie of bewustzijn is voor iedereen toegankelijk. Er is alleen interesse voor nodig. Dat is waar spiritualiteit wat mij betreft over gaat.

Stel hier je vraag