Afgelopen maand wilde ik een visionboard maken en hadden mijn vriendin en ik wat happinez bladen gekregen. Ik bladerde er doorheen en ik kon me niet verbinden met de symboliek van de afbeeldingen en texten. Ik vroeg me af of de happinez veranderd was of dat ik anders kijk. Ik ging ter controle satsang filmpjes kijken en ik was verbaasd over mijn afkeer wat ik zag en hoorde. Ik irriteerde me aan de taal en vorm. Dat is nieuw. Ik heb steeds minder met de new age en satsang symboliek. Net zo min als ingewikkelde religies en methoden.

De kennis van ontwaking en groei is eenvoudig en zo kan het ook doorgegeven worden.

De kern van mijn functioneren is onder andere dat ik een neiging heb om dingen te vereenvoudigen. Zo kan ik uren, soms dagen studeren op een leraar of onderwerp en het dan in een kort artikel in de kern te beschrijven. Wanneer ik me het idee of de gedachtegang eigen heb gemaakt valt de fascinatie weg. Het geeft mij genot om iets te doorgronden. Een andere hobby is om mijn kennis en ervaring om te zetten in een herhaalbare techniek.

Ik krijg regelmatig de opmerking dat ik een eigen eenvoudige taal heb ontwikkeld om (verlichtings) kennis over te brengen. Dit bracht me op de term Straat-taal Verlichting.

Ik merk dat ik in mijn groepen mensen krijg die al jaren weten wat het is om ontwaakt te zijn. Het omgaan met groei is soms moeilijk, omdat er geen regels lijken te zijn. Door de authenticiteitcirkel te introduceren heb ik dat probleem opgelost. Het is heerlijk om samen te zijn, te schuren en te groeien. De bijeenkomsten zijn een herinneren van wat je bent en hoe je waardevol en authentiek een persoonlijk leven leidt.

De hoogste prioriteit is ontwaking, groei is eindeloos

Religieuze symboliek.
Ik kreeg een scriptie aangereikt over het succes van de Pinkstergemeenten (zoals de Hillsong kerk). Toen ik het las zag ik de overeenkomsten en verschillen tussen deze bijbelse symboliek en de verlichtingssymboliek. Dit artikel is geinspireerd op de scriptie, maar geeft niet volledig het gedachtegoed weer.

Leuk detail van de scriptie vind ik dat ze goede argumenten aangeven voor het succes van de pinktergemeente en daarna ruimte overlaten voor het bestaan van een God. Zoals ik dat interpreteer is dat een onderdeel van het succes nog steeds zoiets als het bestaan van God kan zijn. God kun je dan zelf definieren.

Zoals ik naar religie kijk is het een archetypisch verhaal met wijsheid er in. In de uitvoering door organisaties gaat de inhoud wiebelen onder meer door geld, macht en het zoeken naar houvast.

Natuur.
De zon is de bron van leven. Het geeft warmte en energie. Het is de grondstof voor ons voedsel. De vroegste vorm van aanbidding was de zon aanbidding. De zon staat voor hemel en licht (verlichting). De nacht staat voor het onbekende en het donkere (schaduw).

Een mens kent van nature een gevoel van ongevulde leegte en wordt voortdurend blootgesteld aan het grote onbekende universum/leven. Vanuit deze leegte en nietigheid is er een verlangen naar heelheid en richting. Dit is de voedingsbodem voor religies, verlichting, spiritualiteit, kapitalisme en andere totalitaire denksystemen.

Mensen geven hun aandacht en geld aan dingen die ze willen horen

Bijbel.
God stuurt zijn enige zoon naar aarde en laat hem kruisigen en wederopstaan. Hij offert iets op wat hem het meest dierbaar is om het geheel verder te brengen. Er wordt ergens een splitsing gemaakt tussen het goede goddelijke (hemel) en het slechte persoonlijke (hel). Het persoonlijke (schuldig) moet zich vormen naar het goddelijke. Wanneer dat gebeurt kom je in de hemel. Dit geloof brengt mensen tot de taak om anderen te bekeren.

De interesse om je te laten bekeren start met het inzicht dat er een innerlijke leegte is en een verlangen naar heelheid. Wanneer je dit beseft kan er een ontvankelijkheid ontstaan voor religie. De volgende stap in het bekeringsproces is het vertellen wat je verkeerd hebt gedaan (biechten). Daarna kun je ritueel gedoopt worden en ontvang je de heilige geest. God zit dan in jou. In de moderne versie aanvaard je Jezus als profeet en ga je een innerlijke relatie met de Jezus (energie) in jou aan. Je loopt niet meer mee met de groep, maar je bent trouw aan je ware ik. Je mag je eigen regels maken tot op zekere hoogte. Een ander onderdeel van het evangeliseren is getuige afleggen. Dat is je succesverhalen delen nadat je bent bekeerd. Het religieuze doel is om anderen hiermee te evangeliseren en hetzelfde bekeringsproces af te laten leggen. Het helpt ook om elkaar te inspireren. Elke bekering staat symbool voor de wederopstanding van Jezus.

Een belangrijk onderdeel van het succes in de Pinkstergemeente is de devotionele muziek. Doordat het zingen en aanroepen van God ontstaan er goddelijke ervaringen. Dit zijn dikwijls directe lichamelijke ervaringen. Deze directe ervaringen bewijzen vervolgens dat er een God bestaat en dat wat de voorganger/spreker zegt dus wel waar moet zijn.

Met deze mix van elementen kun je een hele organisatie op bouwen die je geloof of kerk noemt.  Zie ook mijn artikel over Hillsong kerk.

Overeenkomsten met het verlichtingsdenken.
Wanneer ik goed kijk naar de new age of andere verlichtingssymboliek zie ik overeenkomsten. Zoekers komen ook vast te zitten in de splitsing van het non duale en het persoonlijke en zoeken hulp. De onderliggende dynamiek is ook het natuurlijke verlangen naar heelheid. Het grote verschil is dat religie de splitsing tussen persoonlijke (groei) en het goddelijke (ontwaking) niet samen laat vallen. Uitzonderingen daargelaten. Er is wel een belofte van het goddelijke, maar je mag jezelf uiteindelijk niet als God ervaren. Er blijft afstand tussen God en de persoon, waardoor er ruimte is voor eindeloze aanbidding.

Integratie.
De persoon is een oneindige interactie met anderen, de wereld en het universum. Groei is eindeloos en wordt gestuurd door iets wat we niet kunnen bevatten. In mijn beschrijving van Essenties komt dit overeen met non duale substanties zoals Kracht, Wil en Leiding. Het omgaan en aanvaarden van het feit dat je heel (of God) bent en groeit (als persoon) brengt een geintegreerd inzicht van heel zijn. Iemand die zich dit realiseert en belichaamd noem ik  de Persoon van Zijn. In de bijbelse symboliek is dat voor mij Jezus. Het samenvallen van God en persoon noem ik ook wel IK (god) ben ik (persoon). Wanneer ik het woord ‘ik’ gebruik bedoel ik mezelf als onpersoonlijk Bewustzijn en als intiem persoonlijk Ferry.

Wat ik merk is dat wanneer mensen zichzelf als heel en groei ervaren er extase, stilte, kracht, helderheid, sereniteit en tegelijk lijden, lichamelijke pijn en niet weten kan zijn. Dit is een stoppen met zoeken en vechten, want alles mag er zijn.

Ontwaking: Focussen naar Essentie laat zien hoe makkelijk het is om je via het lichaam, denken en voelen te realiseert als bewustzijn. Dat is het ultieme geluk. Het is aan jou de taak om dit te herhalen. Ontwaking staat symbool voor de ervaring van GOD.

Groei: De vijf pijlers van de Authenticiteitcirkel en de groep laten je zien hoe persoonlijke groei vanzelf gebeurt en hoe je dit draagt in contact. Groei is complex en eindeloos. Groei staat symbool voor de persoonlijke ervaring van JEZUS.

Persoon van Zijn: De Persoon van Zijn is de integratie van God (non duaal, niet in de wereld) en Jezus (duaal, in de wereld).

 

[wysija_form id=”2″]

 

Stel hier je vraag