fbpx

HolidayDe volgende vijf stappen bieden wellicht een houvast om alles te laten zijn zoals het is.

1.Het ontwikkelen van een fysiek realiteitsbesef door de aandacht in het lichaam te brengen en daarmee het contact met het lichaam te herstellen. Leven in het Nu.

 

2.Doorzien van het pijn en genot principe, vecht, vlucht en freeze reacties en hechting principes.

3.Aanvaarding van de emoties en concepten die deze principes en reacties voortbrengen.

4.Aanvaarding van je afhankelijkheid van deze dynamieken.

5.Alles laten zijn zoals het is.

In dit alles laten zijn zoals het is ontstaat er ruimte voor de aandacht om voorbij de afhankelijkheid van deze dynamiek te komen. Vooral wanneer je de dagelijkse primaire behoeftes (voedsel, warmte en verbinding) hebt geregeld verdwijnt het belang bij het voortdurend nadenken over hoe te overleven en relaties met anderen. Wanneer er geen belangen meer zijn in de wereld ontstaat rust. De aandacht kan nu het stille zijn doordringen en zichzelf blijven verdiepen in het ‘niet waarneembare’. De stilte wordt groter en groter. Deze oneindige verdieping blijft gepaard gaan met stemmingswisselingen en stuntelen in de manifestatie van de aardse werkelijkheid. Dat is het mooie. We zijn gewoon mens. 

Een open houding komt te voorschijn wanneer de gedachtestroom wordt doorsneden en er een besef van onmiddellijk gewaar-zijn ontstaat. Een gewaar-zijn zonder enkele gehechtheid, eenvoudig en vredig. Het is zo gewoon dat je er voortdurend overheen kijkt. Door alert te zijn en deze korte momenten van onmiddellijk gewaar-zijn steeds vaker bewust te ervaren zal deze staat van zijn zich vanzelf uitbreiden totdat je twijfel loos weet ‘wat jij bent’. Deze staat van zijn is zuiver onpersoonlijke aanwezigheid en tegelijk heeft het een unieke persoonlijke dimensie zonder de beelden uit het verleden of in de toekomst. Een persoon in het Nu die werkelijk contact kan maken. Alles lijkt hetzelfde, toch is er een wereld van verschil.

Laat alles zijn zoals het is en geniet van de eenvoud van aanwezigheid.

Wanneer jij ‘zacht’ en ‘open’ bent naar je eigen emoties en sensaties, ben je ook ‘zacht’ en ‘open’ naar de buitenwereld. Je zult de aandacht geheel naar binnen moeten halen om dit perspectief te ervaren.

Oefening; Tien minuten niets doen. In deze tijd kan de adrenaline van de dagelijkse routine afgebroken worden en het lichaam ontspannen. Voel in deze tien minuten het hele lichaam. Het bestaat uit vele sensaties en bewegingen. Wees elke seconde nieuwsgierig.

Share This
Stel hier je vraag