drukDe veranderingen in de maatschappij versnellen exponentieel. Succesvol zijn en het druk hebben zijn de huidige norm voor een gelukkig leven.Een gevolg is dat mensen geen tijd meer lijken te hebben voor rust en zelfonderzoek.

Een trauma moet niet langer duren dan een gemiddeld griepje. Kwetsbaarheid wordt nauwelijks op prijs gesteld. De vele ‘sociale’ media zijn een verarming van het sociale leven. Iedereen kent de effecten van facebook wat een totaal vertekend beeld geeft van de werkelijkheid. Whatsapp communicatie is kort en oppervlakkig. De telefoon, de computer en de tv zijn belangrijke verlengstukken van de geest geworden. Dat heeft voordelen en nadelen. Het gevaar van verslaving en verdoving liggen echter op de loer. Iedereen moet daar zelf een weg in vinden. De snelheid van de veranderingen in de maatschappij lijken rust en luxe te geven, maar als je er goed naar kijkt heeft de geest geen rust meer. De simpelheid verdwijnt. Wie kijkt er in de trein of in de file nog naar het landschap buiten?

Dan is er op dit moment bij veel mensen ook nog de mindset van een crisis. Er is een ondefinieerbaar gevoel van schaarste en een angst voor baanverlies. Laat staan de stress bij mensen die hun baan hebben verloren of werkzoekend zijn. Wie kan er rondkomen met een uitkering van 900 euro? Weinig geld hebben is een voortdurende bron van overlevingsstress. Bedrijven gaan snoeien in alles en nog wat en er ontstaan allerlei controlesystemen die ontzettend veel tijd roven en nergens op slaan. Ze slaan nergens op, omdat je met resultaten kunt goochelen en het beeld kan manipuleren. Ontspanning en vertrouwen werkt veel beter, omdat de creatieve geest dan de ruimte krijgt en effectieve oplossingen bedenkt. Controle geeft angst en angst geeft een vernauwde blik.

Een voortdurende lichte  stresstoestand is een activering van het sympathische zenuwstelsel. Dit geeft vecht, vlucht of verlammingsgedrag. Gevolgen op de lange termijn kunnen dingen zijn zoals; burnout, overgevoeligheid, relatieproblemen en algemene lichamelijke klachten. De enige oplossing is het parasympathische zenuwstelsel te activeren door lichaamswerk en meditatie (meer uitleg in mijn boek op deze site).

Is het voor jou tijd om even stil te staan?

Zelfs in stress is het beter om het lichaam in een staat van ontspanning te brengen, omdat je dan creatiever kunt denken en betere oplossingen kan vinden. In een gevoel van stress ontstaat er een tunnelvisie en verkramping waardoor er geen goed overzicht is op de vele mogelijkheden die er altijd zijn. In rust heb je contact met essentie en dat is werkelijke kracht en helderheid. Een leuk bijeffect is een gevoel van geluk…..

Stel hier je vraag