Wanneer ik alles wat ik tot nu toe heb bestudeerd over kunstmatige intelligentie en collectief bewustzijn krijg ik het idee dat we langzaam naar een smart wereld toewerken waar alles wordt gevolgd met camera’s en data. In het goede geval kun je hiermee de mensheid informeren en aansturen om efficient te overleven. In het slechtste geval kan er een groepje mensen ontstaan die alle macht in handen nemen. Er zijn allerlei morele discussies en regels nodig. Een positieve theorie hierover is al ontwikkeld; het venusproject.

Mijn inschatting is dat China hierin een belangrijke rol gaat spelen, omdat de regering een helder AI plan heeft (wereldleider in 2050), de jongere generatie de spirit hebben om hard te werken (vanĀ  negen tot negen, zes dagen per week), techniek volledig omarmen en ze inmiddels de meeste technische studenten leveren. Politieke leiders zijn over het algemeen technisch geschoold. Op de een of andere manier hebben zij een mix samengesteld van communisme, kapitalisme en kunstmatige intelligentie. Ze introduceren een andere manier van denken die nodig is om onze problemen op te lossen.

Vijftig procent van de huidige banen zullen verdwijnen

Het autoritaire communisme blijft daar waarschijnlijk draaien, omdat de meeste mensen een redelijke levensstandaard hebben. Een dergelijk autoritair systeem zullen wij in het westen niet snel aannemen, maar die visie op techniek is superinteressant en niet tegen te houden.

Stel hier je vraag