Vrijheid is niets hebben om te verliezen.

Zelfrealisatie is de realisatie dat jij bewustzijn bent. Dat is alles. De verlichtingswereld met de zich herhalende normen en waarden is een product geworden van een ontspoort angst denken. Het lichaam wil leven en is dierlijk. Iedereen ervaart dit. Hiermee beginnen echter de zingeving problemen, want de dierlijke ervaring is tegengesteld aan de meeste spirituele normen en waarden. Er moet iets hogers zijn.

Het denken en herinneren wordt gedreven door de angst. Wanneer dit onderbroken wordt stopt het circus van normen, waarden, zingeving en betekenis. Er hoeft niet meer gezocht te worden naar diepere essenties of verlichting. Is dat niet bevrijdend?

Het enige wat het lichaam nodig heeft is voedsel, kleding en onderdak. De rest is neurotisch.

Betekenis, luxe, geluk en zingeving zijn mentale constructen en niet van wezenlijk belang. Sterker nog er worden mensen ziek tijdens het nastreven van deze constructen. Hoe kun je zingeving, luxe, geluk en betekenis vinden, wanneer dit geen onderdeel is van de natuurlijke staat? Dat is een onhaalbare oefening.

Het streven naar deze hogere waarden is het probleem. Waarom niet beseffen dat je bewustzijn bent en er een lichamelijk leven is zoals het is; dierlijk, spontaan, spelend, onwetend, wisselend in stemming en gedrag?

Een menselijk lichaam heeft aan wat rijst en groente genoeg. De wereld van raw food, macrobiotiek, vitaminen, superfood en zaadjes zijn overbodig.  Er is niets mis mee om het te eten, maar er hoeft ook geen ideaalbeeld van gemaakt te worden.

Het verbeteren van de wereld is prima, maar ook dit is niet perse noodzakelijk. Tantrische sex zonder klaarkomen, ook mogelijk. Relaties vanuit compleetheid, ook mogelijk. Geld weggeven aan goede doelen om de mensheid te helpen, ook mooi. Het ding is, het heeft allemaal niets te maken met de oorspronkelijke staat.

Kijk voor jezelf wat waar is. Er is niets te halen in dit leven en het universum is alleen geïnteresseerd in jouw lichaam als grondstof voor nieuw leven.

Wanneer het denken onderbroken wordt is er een eenvoudig lichamelijk functioneren in het moment. Het lijkt kinderlijk, maar dat is het ook niet, anders wordt de kinderlijke staat weer een referentiepunt. Het hoeft niet begrepen te worden. Het is ook niet nodig om tegen allerlei regels, normen en waarden te ageren.

De dingen zien zoals ze zijn is al leuk genoeg.

Het leven is simpel en echt!

Stel hier je vraag