Onvrijwillige spiercontracties is het summum van ontladen

Het hele verhaal begint bij Freud en Reich die beiden werkten met de veronderstelling dat (psychische) ziekte voortkomt uit de onderdrukking van seksuele energie. Seksuele energie is hier levensenergie. De pure levensenergie die je kunt vinden in alles wat leeft.

Een kernthema van Wilhelm Reich na twintig jaar psychoanalyse is dat het volledige orgasme de ultieme ontlading is van het systeem en een bron van genezing is. Hij borduurde voort op het gedachtewerk van Freud van wie hij een leerling was. Hij kwam in zijn praktijk allerlei vormen van impotentie tegen die symptomen bleken te zijn van neuroses. In veel gevallen verdwenen de klachten nadat de seksuele energie weer vrij stroomde.

Zijn werk ontwikkelde zich naar het opwekken en stimuleren van het volledige orgasme waarbij onvrijwillige spiercontracties de ultieme ontlading was. Om daar te komen begin je wel met een voorspel of massage, het opbouwen van genot en het vervolgens over laten nemen door het diepere instinct van het lichaam.

In een van de boeken van Alexander Lowen, een leerling van Reich, beschrijft hij hoe hij samen met Reich na jaren (lichamelijke) therapie tot een dergelijke ontlading kwam. 

Het gaat over het voelen van de seksuele energie door het hele lichaam. Daar waar deze energie langdurig stagneert ontstaan patronen in het lichaam waarbij bepaalde spiergroepen verkrampen. Er wordt daar niet meer gevoeld. Dit is de basis van de karakterstructuren van Reich. Een belangrijk onderdeel in de bevrijding is het losmaken van het lichaam.

Het idee is dat trauma’s (het schrikken van het systeem) en onderdrukking (ouders, maatschappij, autoriteit, etc.) leiden tot het vastzetten van seksuele levensenergie in het lichaam. We moeten ons voortdurend inhouden en op het gebied van seksualiteit zit bovendien een extra lading van schaamte en inhouden. Dit inhouden, terughouden of onderdrukken leidt naar ziekte.

De kunst is om deze energie in beweging te brengen. Dit is het begin geweest van bio-energetica. Dit werk is ontstaat na 1930 en seksualiteit was toen nog meer taboe dan nu. Uit deze beweging is al het lichaamswerk ontstaat wat je vandaag de dag tegenkomt. Osho heeft er in de jaren 70 ook een grote bijdrage aan geleverd door meerdere lichamelijk meditaties te ontwikkelen en het seksuele gedachte goed vrij te maken. Volgens mij was zijn idee; je denkt toch de hele tijd aan seks, dus leef het eerst maar eens uit en dan zien we wat er aan voorbij ligt. Vanzelfsprekend dat er misverstanden zijn ontstaan. Seksuele energie is zo sterk en complex. Ik denk dat we het nog steeds niet goed begrijpen en er nog steeds niet gezond mee om kunnen gaan.

In traumawerk wordt vaak het voorbeeld genomen van een dier wat na een overleving van een dodelijke aanval zichzelf ontlaadt door een korte periode van onvrijwillige spiercontracties. Na dit trillen is het net opgelopen trauma uit het systeem. Op basis van deze theorie zijn er traumarelease therapie ontstaan zoals Somatic Experiencing. Bij mensen die een complex zenuwstelsel hebben blijven trauma’s vaak langer in het systeem zitten. Wij lijken het vermogen kwijtgeraakt te zijn om lichamelijk tot bevrijding te komen.

Er is (nog steeds) allerlei taboe op seksualiteit en ongecontroleerde bewegingen. Dat is de keerzijde van beschaving. Alles is afgeremd, beheerst en gekaderd. Dit is een bron van neurosen zoals; depressie, burnout en angsten. Tegelijk is er in vele mensen het verlangen om voluit te leven, zorgeloos te zijn, avontuur en het breken met maatschappelijke beschaving.

Zelf heb ik allerlei bio-energetisch werk gedaan om lichamelijk blokkades te verminderen. Schreeuwen, slaan op kussens, rebalancing massage, kundalinie en dynamic meditatie van Osho, verbonden ademen, etc. De grootste vrijheid ervaar ik wanneer het lichaam de beweging overneemt. Bijvoorbeeld bij kundalinie schudden, sommige vrijpartijen en verbonden ademen ademen. Het is een gevoel van volledige vrijheid. Er niet meer zijn als persoon. Er zijn als leven.

Wat betekent dit voor mij?
Na al deze heftige ervaringen heb ik twee vormen overgehouden die maatschappelijk geaccepteerd zijn en voldoende werken. Ik gebruik het Focussen (Het Inquiry Protocol) om de energie uit het lichaam op een subtiele manier vrij te maken en de AuthenticiteitCirkel om in contact te brengen wat in de maatschappij vaak niet wordt gedaan. Er ontstaat stroming van lichamelijke energie, wat herkent wordt als authenticiteit of vrijheid. Zelfs in deze subtiliteit kunnen er lichte trillingen in het lichaam ontstaan die aangeven dat er iets ontladen wordt. Door op een geaccepteerde wijze de impulsen van het lichaam ruimte te geven en jezelf op zijn minst volledig uit te spreken ontstaan er gevoelens van vrijheid.

Een andere kijk op seks.
Het onderzoeken van de seksualiteit in het moment kan ook geen kwaad. Een liefdespartner hebben is ook een mogelijkheid hebben om lichamelijk tot ontlading te komen. Dit klinkt misschien niet romantisch, maar het is ook een wezenlijk onderdeel van de seksualiteit. Dit kan ook nog leuk zijn. Er is zoveel te ontdekken op dit gebied. Ik denk dat seksualiteit nog steeds te veel onderdrukt wordt in mij en de maatschappij ondanks alle lessen van mensen zoals Wilhelm Reich, Alexander Lowen en Osho.

Stel hier je vraag