fbpx

Vanuit de bio-energetica wordt seks gezien als een ontlading van het systeem. Doordat twee personen bij elkaar zijn en elkaar aantrekkelijk vinden begint er een energie opbouw in het lichaam. Dit kan aanvoelen als genot of wat wij vaak liefde noemen. De sensaties beginnen ergens in het lichaam en bewegen naar de  oppervlakte van de huid. Ergens in deze beweging worden de sensaties geregistreerd als een gevoel en ontstaat er een neiging tot handelen (aanraken, omhelsen, zoenen, seks, etc.). Opvallend is dat in dit gevoel van aantrekking en liefde de aanrakingen voornamelijk plaatsvinden daar waar het bloed het dichtst aan de oppervlakte van het lichaam stroomt (lippen en genitaliën).

Beetje technisch en niet zo’n niet romantisch verhaal, maar misschien heb je er wat aan.

Wanneer er geen gevolg wordt gegeven aan deze neigingen tot lichamelijk contact ontstaat er een andere beleving.  Er kan in eerste instantie een vorm van pijn of lijden ontstaan, omdat de opbouw van de energie niet ontladen wordt. Normaal gesproken leidt aantrekking, via aanraking, zoenen, seksueel contact naar de ontlading van een orgasme. Een andere manier is het tot ontspanning brengen van de opwinding in een vroeg stadium en dat het lichaam begint te genieten van deze seksuele gevoelens zonder dat er een heftige ontlading nodig is. Liefdevolle aanrakingen en oogcontact zijn vormen van zachte ontlading waarbij de seksuele energie door kan stromen. Dit vergt inzicht en beoefening, omdat gevoelens van seksualiteit zeer intens kunnen zijn.

De sleutel ligt bij actief voelen en er in ontspannen.

Seksualiteit kan eenvoudig worden gekanaliseerd naar gevoelens van eenheid, extase en andere essentiële ervaringen door in contact te zijn en niet verder te gaan dan open aanraking en oogcontact. Zoenen is meestal de aanjager naar seksuele handelingen en het verliezen van de zelfbeheersing. Zoenen en seks hebben, of je wil of niet, een diepe impact hebben op het systeem. Het is een werkelijke ontmoeting. Het is interessant om op deze gebieden grenzen goed te voelen en elkaar in elke subtiliteit te respecteren. Er is geen goed of fout, er is wel mogelijkheid tot onderzoek.

Door steeds weer te ontspannen in de seksuele energie wordt het beschikbaar voor andere doeleinden. Dit is een actief proces waar alle aandacht bij nodig is.

Veel vormen van te kort uit de jeugd worden geprojecteerd in de seksualiteit. In mijn geval is onder andere het wegvallen van mijn moeder gaan zitten in een sterke behoefte aan fysieke aanraking. Door deze behoefte onder controle te krijgen heb ik een veel vrijer gevoel over mezelf en seksualiteit ontwikkeld. Mijn ervaring is dat wanneer deze gevoelens van seksualiteit gekanaliseerd worden er oude afhankelijkheidspatronen oplossen en er meer mogelijkheden in relaties in het moment ontstaan.

De sensaties van opwinding, liefde en aantrekkingskracht hoeven niet onderdrukt te worden. Het mag er juist helemaal zijn. De handelingen die er normaal bijkomen (met name zoenen, seks en klaarkomen) worden wel onderdrukt. Het is een soort surfen op het seksuele genot zonder jezelf er in te verliezen. Zo kun je spelen met deze energie en wat het doet in een relatie.

Share This
Stel hier je vraag