Werken met onderdrukte gevoelens heet schaduwwerk. In de maatschappij of opvoeding zijn bepaalde (primaire) gedragingen niet gewenst en de impulsen van dat gedrag verdwijnen via onderdrukking naar het onderbewuste. Vroeg of laat dienen deze impulsen zich weer aan.

Een thema wat vaak in de schaduw belandt is sexualiteit. Hoewel sexualiteit op zichzelf puur en onschuldig kan zijn heeft het allerlei vervormingen. Tegelijk is het een enorme creatiekracht die moeilijk te beheersen valt.

Sex en moeder.
De sexuele fantasie die je als man hebt zegt vaak iets over de band met je moeder. Wanneer je bijvoorbeeld fantasieen hebt over gedomineerd willen worden is de kans groot dat je moeder jou domineerde in je jeugd. Wanneer je een vrouw wil pleasen in de sex is de kans groot dat je dat in je jeugd ook deed.

Sex is complex.
In mijn ervaring is het onderdrukken en uitdrukken van sexuele gevoelens en aantrekkingskracht complex. Aan de ene kant weet ik dat er in mij bijvoorbeeld een moedercomplex is wat bevestiging van bepaalde vrouwen wil. Er is ergens een angst voor vrouwen. Aan de andere kant zie ik dat ik aangetrokken word door vrouwen met een pure zijnskwaliteit die symbool staan voor iets wat mijn systeem innerlijk verlangt. Alsof mijn innerlijke groei iets herkent in een vrouw om het vervolgens na te jagen. Wat jaagt er nu eigenlijk? en wat is het genot?

Mijn manier van ermee omgaan is dat ik de energie volg en het in contact breng. Dat is niet altijd even handig en makkelijk. Er zijn zoveel aannames en ideaalbeelden in mij en in de maatschappij over wat goed en slecht is. Ik voel me vrij om mezelf volledig te uiten wanneer ik innerlijk bereid ben om uiteindelijk helemaal alleen achter te blijven. Wat helpt is dat mijn vaste geliefde alles kan ontvangen.

Wanneer ik innerlijk niet bereid ben om helemaal alleen te staan en ik ruimte geef aan mijn sexuele verlangens naar anderen ga ik pleasen, manipuleren en liegen. Dat is niet een gebied waar ik wil zijn, maar het gebeurt wel. 

Ik heb voor mijn gevoel dus steeds drie opties wanneer ik sterke sexuele gevoelens heb voor anderen dan mijn vaste geliefde;
1.Waarheid spreken 
2.Onderdrukken
3.Liegen

Het liefst ben ik in waarheid spreken in combinatie met alle betrokkenen. Dat is de ideale situatie, omdat het nooit alleen mijn patroon is wat speelt. Het is een interactie van patronen die elkaar ontmoeten.

Wanneer ik het niet in contact breng heb ik de neiging om verschillende werelden te maken in mijzelf en ontstaat er een gespletenheid in mij die niet compleet voelt. Dan zit ik in een afwisseling van onderdrukken en liegen.

Wat in mijn patroon belangrijk is, is dat iedereen blijft staan wat er ook gebeurt. Dat commitment in het contact geeft mij veiligheid in het laten zien van mijn schaduw. Tegelijk zijn alle gevoelens rondom dit thema voor iedereen heftig, alsof het over leven en dood gaat.

Stapje voor stapje voel ik me vrijer in mijn sexualiteit en in contact met vrouwen. 

Het in communicatie gaan met mijn sexuele gevoelens en het in contact brengen met de betrokkenen heeft een helende werking. Het helende aspect is dat iedereen er mag zijn zoals hij of zij is. In het delen in contact kan iedereen zelf bepalen wat de grenzen en verlangens zijn.

Wanneer je dit gebied of een andere schaduwkant zoals agressie of jaloezie wil onderzoeken met mij en mijn partner kun je dat laten weten. Wij vinden het leuk en niets is te gek.

Ik heb geen moraal meer over relaties en mijn eigen patronen. Een open relatie of polyamorie zijn niet mijn fantasie of verlangen. Ik kom steeds weer terug bij monogamie.  Dit komt voort uit mijn behoefte aan veiligheid, soberheid en rust. 

Hieronder een stel wat een andere stroom volgt.

Stel hier je vraag