In het wennen aan jezelf als Bewustzijn of het Absolute komen alle schaduw kanten van de persoonlijkheid naar boven, omdat ze echt zijn. Hebberigheid, jaloezie, lust, ijdelheid, eigenwijsheid, De schaduw ontstaat door het onderdrukken van deze rauwe emoties. Dit onderdrukken wordt weer uitgenodigd door het ideaalbeeld van de mens in een beschaafde maatschappij. Ideaalbeelden van de verlichte persoon zitten meestal ook vol onderdrukking die vroeg of laat naar bovenkomen.

Door deze structuren te ervaren, erbij te blijven en er geen acties aan te verbinden ontstaat er werkelijke kracht en helderheid. Zo is de emotie haat een mogelijkheid om je innerlijk helemaal vrij te maken van elke structuur. Het is een verschonende kracht. Jaloezie is een biologische impuls van hebberigheid die in eeuwenlange menselijke ontwikkeling is ontstaan. Dat is niet zomaar even op te ruimen en niet meer te ervaren.

Naast deze rauwe biologische emoties, komen de subtielere gevoelens en dan de nog subtielere substanties zoals sereniteit, stilte, liefde en andere essenties die het dichtst liggen bij wat je bent. Tijdens de Inquiry en Embodied Satsang ervaren we hier doorheen.

De persoon is een illusie, een schim, een construct van Bewustzijn. Stel dat er geen samenhangend persoon is met een sluitend verhaal? Dat alles gebeurt en dat jij het Bewustzijn bent wat dit alles gewaar is. Daar is geen pad, weg of ontwikkeling nodig. Het is een directe herkenning in elk moment.

Herken jezelf als Bewustzijn of DAT wat daaraan vooraf gaat en heb dan de moed om te stoppen met zoeken en geen vragen meer te stellen. Iets wil een sluitend verhaal en die behoefte houdt het zoekende denken in stand.

Besef wat je bent en leef erna.

Stel hier je vraag